FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić sa švicarskim kolegom o unapređenju gospodarske suradnje

ZAGREB/BERN, 15. svibnja 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada ipoduzetništva Branko Vukelić i švicarski ministar gospodarstva JosephDeiss razmotrili su na današnjem sastanku mogućnosti proširenja iunapređenja gospodarske suradnje dviju zemalja.
ZAGREB/BERN, 15. svibnja 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i švicarski ministar gospodarstva Joseph Deiss razmotrili su na današnjem sastanku mogućnosti proširenja i unapređenja gospodarske suradnje dviju zemalja.

Sastanak je održan na poziv švicarskog ministra, a riječ je o uzvratnom susretu dvaju ministara nakon njihova prošlogodišnjeg susreta u Hrvatskoj.

Na današnjem sastanku raspravljalo se o mogućnostima razvoja malog i srednjeg poduzetništva te o prijenosu švicarskih iskustava na tom području u Hrvatsku, doznaje se iz hrvatskog izaslanstva.

Druga tema razgovora bila je struktura međusobne robne razmjene i ulaganja u kojoj je sada prisutan nesrazmjer, jer su hrvatska ulaganja u Švicarsku znatno veća od švicarskih u Hrvatsku.

Hrvatska je, naime, od 1993. do 2005. sa sa 649 milijuna eura vrijednim ulaganjima bila veći ulagač u Švicarsku nego što su to bila ulaganja iz Švicarske u Hrvatsku (169 milijuna eura).

Ministar Vukelić je, pohvalivši prevladavajuću proizvodnu narav švicarskih ulaganja u Hrvatsku, pozvao švicarsku stanu na povećanje iznosa tih kvalitetnih ulaganja.

Švicarska strana istaknula je da ju Hrvatska posebno zanima u ulozi regionalnog lidera u jugoistočnoj Europe, a ministar Vukelić naglasio je da će se kroz CEFTA-u unaprijediti međusobni gospodarski odnosi jugoistočne Europe, što očekuju švicarski gospodarstvenici kako bi mogli nastupiti na širem i međusobno povezanom tržištu.

Robna razmjena Hrvatske i Švicarske u 2005. godini je porasla za 21 posto u odnosu na 2004. godinu i iznosila je 341 milijun američkih dolara.

Hrvatska u Švicarsku najviše izvozi proizvode od drva, pogonske strojeve i motore te opremu za distribuciju električne energije, a uvozi lijekove, medicinske i druge farmaceutske proizvode.

Ministar Vukelić će u sklopu posjeta Švicarskoj sutra sudjelovati na Gospodarskom forumu u organizaciji Zurcher Kantonalbanke, hrvatskog Veleposlanstva i Švicarske trgovinske komore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙