FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dalaj Lama postavio kamen temeljac za tibetanski centar u Koruškoj

BEČ, 14. svibnja 2006. (Hina/DPA) - Tibetanski duhovni vođa Dalaj lamanazočio je u nedjelju u Koruškoj na svečanosti postavljanja kamenatemeljca za zgradu u kojoj će biti sjedište Tibetanskog zdravstvenog ikulturnog centra.
BEČ, 14. svibnja 2006. (Hina/DPA) - Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama nazočio je u nedjelju u Koruškoj na svečanosti postavljanja kamena temeljca za zgradu u kojoj će biti sjedište Tibetanskog zdravstvenog i kulturnog centra.

Svečanost je održana u Huettenbergu u južnoj Austriji, domu bivšeg prijatelja i mentora Dalaj lame Heinricha Harrera koji je preminuo u rujnu ove godine u dobi od 93 godine. Na svečanosti se okupilo 4.000 ljudi.

Centar će omogućiti doprinos očuvanju tibetanske kulture. "Naše kulturno naslijeđe suočeno je s velikim izazovom", kazao je tibetanski vođa koji živi u egzilu.

Tibetanci, mala zajednica, učinit će sve da sačuvaju svoju kulturu ali im to neće uspjeti uz izolaciju, dodao je.

Osim toga, rekao je Dalaj lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, svijet postaje sve manji, a tomu su pridonijeli porast broja stanovnika, nove komunikacijske tehnologije i turizam. Današnji svijet je "multientički, multikulturalni i multivjerski entitet", kazao je Dalaj Lama.

Njegov domaćin, zemaljski poglavar Koruške Joerg Haider, rekao je Dalaj lami da je Huettenberg mjesto gdje se uvijek može vratiti.

"Dijalog između kultura čini se vrlo potrebnim, posebno u ovom trenutku", kazao je Haider.

U Huettenbergu postoji plan za pokretanje međunarodnog centra viših tibetanskih studija za koji koruški dužnosnici tvrde da će uključiti "prvi i jedini edukacijski centar tibetanske medicine u zapadnom svijetu".

Tibetanski centar bit će drugi takve vrste u svijetu nakon onoga otvorenog u Dharamsali u sjevernoj Indiji, gdje Dalaj lama živi u egzilu.

Troškovi izgradnje međunarodnog centra u Koruškoj iznosit će oko 22 milijuna eura, objavila je Rogner grupa koja će voditi projekt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙