FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radni dogovor ministara EU i Latinske Amerike uoči 4. summita

BEČ, 11. svibnja 2006. (Hina) - Četvrtom sastanku na vrhu EU i LatinskeAmerike prethodio u četvrtak poslijepodne Forum ministara vanjskihposlova država članica EU i zemalja Latinske Amerike koji jeraspravljao o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa.
BEČ, 11. svibnja 2006. (Hina) - Četvrtom sastanku na vrhu EU i Latinske Amerike prethodio u četvrtak poslijepodne Forum ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja Latinske Amerike koji je raspravljao o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Riječi je bilo o jačanju suradnje, trgovinske razmjene, socijalnog i gospodarskog razvitka te regije, zatim jačanju demokracije, zaštite ljudskih prava te borbe protiv organiziranog kriminala i trgovine opojnim drogama, te pomoći EU tim zemljama u suzbijanju siromaštva.

Beč je od četvrtka do subote mjesto susreta šefova država i vlada EU, zemalja kandidata, te Latinske Amerike i Kariba. Očekuje se oko 1500 sudionika od toga 60 šefova država i vlada, među njima i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner najavila je financijsku pomoć zemljama Latinske Amerike od oko četiri milijuna eura, prije svega za razvitak infrastrukture. Europa je nakon SAD najveći ulagač u te zemlje - godišnje uloži 250 milijuna eura.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik kazala je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji da "EU preuzima proces jačanja suradnje i pomoći tim zemljama u dvostrukoj ulozi - kao jaki partner unutar međunarodne zajednice i kao model uspješne regionalne integracije".

"Radi se o interkontinentalnom i biregionalnom susretu na vrhu i jačanju suradnje u velikom globalnom selu, sa svrhom davanja nove perspektive našem zajedničkom strateškom partnerstvu", kazala je ministrica Plassnik najavljujući sutrašnji summit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙