FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat pomoraca: status branitelja nisu dobili svi poginuli pomorci

RIJEKA, 11. svibnja 2006. (Hina) - Podružnica Sindikata pomoracaHrvatske (SPH) u "Jadroliniji" danas je u priopćenju upozorila da odukupno 13 "Jadrolinijinih" pomoraca poginulih u Domovinskom ratu - 10na radnom mjestu i trojica u postrojbama Hrvatske vojske - svi nemajustatus hrvatskih branitelja.
RIJEKA, 11. svibnja 2006. (Hina) - Podružnica Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u "Jadroliniji" danas je u priopćenju upozorila da od ukupno 13 "Jadrolinijinih" pomoraca poginulih u Domovinskom ratu - 10 na radnom mjestu i trojica u postrojbama Hrvatske vojske - svi nemaju status hrvatskih branitelja.

Od 10 pomoraca poginulih na radnim mjestima sedam ima status branitelja, a trojica se vode kao civilne žrtve rata. Trojica pomoraca koji su bili u postrojbama HV-a imaju status branitelja, objasnila je koordinatorica podružnice SPH u "Jadroliniji" Marica Njegovan.

U priopćenju se navodi da "svi pomorci nisu stekli status hrvatskih branitelja zbog "grješke" administracije koja nije zakonom regulirala prava za sve koji su sudjelovali u Domovinskom ratu".

Podružnica SPH podsjeća da u "nedavno objavljenu registru branitelja nema ratnoga hrvatskog zapovjednika Oružanih snaga Franje Tuđmana" jer da "za to nema zakonske osnove, nije imao radni odnos u MUP-u ili MORH-u, nije bio pripadnik neke postrojbe, nije bio evidentiran".

Navode da "nema ni mnogih drugih koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, pa ni pomoraca 'Jadrolinije' koji su nesebično i pod radnom obvezom bili na prvoj crti bojišnice".

Iz Sindikata podsjećaju da su "Jadrolinijini" pomorci probijali pomorske blokade, bili jedini most između sjeverne i južne Hrvatske, plovili pod zamračenjima, bez pomorske signalizacije i unatoč zabranama prolazili mučne preglede u Zelenici i bili na čelu konvoja "Libertas".

U priopćenju se još navodi da je "Zakonom o obrani uređeno da se vozila, zrakoplovi i brodovi u slučaju ratnih događanja stavljaju na raspolaganje državi, ali da nije rješen status ljudi koji će ih opsluživati."

"Podružnica SPH u 'Jadroliniji' godinama dokazuje nepravdu koja je učinjena pomorcima, pa je možda došlo vrijeme kad treba mijenjati zakon", stoji na kraju priopćenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙