FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sinn Fein predlaže Paisleya za premijera Sjeverne Irske

BELFAST, 10. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Vodeća katoličkarepublikanska stranka u Sjevernoj Irskoj, Sinn Fein, predložit ćeprotestantskog tvrdolinijaša i svog ustrajnog političkog protivnikaIana Paisleyja za predsjednika sjevernoirske vlade, priopćio je usrijedu vođa Sinn Feina Gary Adamas.
BELFAST, 10. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Vodeća katolička republikanska stranka u Sjevernoj Irskoj, Sinn Fein, predložit će protestantskog tvrdolinijaša i svog ustrajnog političkog protivnika Iana Paisleyja za predsjednika sjevernoirske vlade, priopćio je u srijedu vođa Sinn Feina Gary Adamas.

Prijedlog o postavljanju Paisleya na čelo lokalne vlade u Sjevernoj Irskoj rezultat je najnovijih akcija Londona i Dublina da se "oživi" sjevernoirska uprava, te da se Paisleyja uvjeri u nužnost podjele vlasti sa suparnicima iz Sinn Feina.

Adams je u Belfastu kazao da će Sinn Fein, političko krilo IRA-e, predložiti vođu Demokratske unionističke stranke (DUP) Paisleyja za sjevernoirskog premijera.

"Iako se Sinn Fein protivi politici i praksi DUP-a, priznajemo toj stranci izborni mandat i pravo da, prema odredbama Sporazuma od Velikog petka, njihov vođa bude premijer", objasnio je Adams.

Za njegova zamjenika je Adams predložio Martina McGuinnessa, glavnog pregovarača Sinn Feina.

Paisley opetovano odbija biti u istoj vladi sa Sinn Feinom sve dok se se ne uvjeri da se IRA zauvijek odrekla nasilja.

DUP nikada nije potpisao Sporazum od Velikog petka, kojim je 1998. godine ustanovljena prva sjevernoirska vlada i skupština. Sjevernoirska samouprava suspendirana je 2002. godine zbog neslaganja između katoličkih i protestantskih stranaka i otada se Sjevernom Irskom ponovo upravlja iz Londona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙