FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović s Kieber-Beck o intenziviranju odnosa

ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović
ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović

razgovarala je u srijedu u Zagrebu s ministricom vanjskih poslova i kulture Kneževine Lihtenštajn Rittom Kieber-Beck o intenziviranju suradnje između dviju zemalja.

"Ovo je prvi službeni posjet jednog dužnosnika Lihtenštajna Republici Hrvatskoj i nadamo se da ćemo ovim posjetom intenzivirati bilateralne odnose i svaki vid suradnje između RH i Kneževine Lihtenštajn", rekla je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare nakon susreta.

Tema razgovora bila je širenje i produbljivanje bilateralnih odnosa, posebice u području kulture, kao i suradnja u području turizma i investicija u RH, istaknula je hrvatska ministrica dodajući da je sa svojom kolegicom razmijenila mišljenje o političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi.

Grabar-Kitarović je kazala da je zatražila potporu Lihtenštajna za hrvatsku kandidaturu za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a 2008.-2009., Komisiji za izgradnju mira UN-a i Komisiji za spriječavanje diskriminacije žena.

Također je izrazila hrvatsku zahvalnost Lihtenštajnu na humanitarnoj pomoći tijekom Domovinskog rata i istaknula da su 1996. godine lihtenštajnski princ i princeza cjelokupnu vrijednost svojih vjenčanih poklona darovali za izgradnju doma u Brezovici za djecu stradalu u Domovinskom ratu. Visina donacija kneževske obitelji bila je oko 800.000 švicarskih franaka.

Ministrica Kieber-Beck rekla je novinarima da se sastala s ministrom kulture Božom Biškupićem u utorak i da su dogovorili projekt u području kulture kojim je predviđena razmjena niza knjiga između nacionalnih knjižnica dviju zemalja.

"Uvjerena sam da će naši međusobni odnosi, koji su već odlični, biti još bolji", istaknula je.

Kieber-Beck se također sastala u srijedu s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, a tijekom poslijepodneva primit će je i premijer Ivo Sanader.

Kneževina Lihtenštajn je parlamentarna monarhija površine 160 četvornih kilometara s 33.000 stanovnika, a među njima živi i mala hrvatska zajednica - 127 ljudi prema službenom popisu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙