FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saudijska Arabija: cijene nafte u ovome desetljeću stabilne

RIJAD, 9. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Saudijska Arabija, najvećisvjetski izvoznik nafte u utorak je priopćila da očekuje stabilnecijene nafte u "ovom desetljeću", koje su sada tek nešto ispodrekordnih razina, ističući kako je spremna na tržište pustiti višesirove nafte bude li potrebno.
RIJAD, 9. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte u utorak je priopćila da očekuje stabilne cijene nafte u "ovom desetljeću", koje su sada tek nešto ispod rekordnih razina, ističući kako je spremna na tržište pustiti više sirove nafte bude li potrebno.

Ministar za naftu Ali al-Naimi također je istaknuo kako će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), čiji se rezervni kapacitet uvelike oslanja na Saudijsku Arabiju, moći zadovoljiti povećani rast globalne potražnje, no da će se svijet u sljedeće četiri godine suočiti s problemima na području rafiniranja nafte.

"Vjerujem da će cijene nafte tijekom ovog desetljeća biti stabilne", kazao je Naimi na konferenciji Euromoney u Rijadu, ne spominjući mogući raspon cijena i ističući kako je njihovu promjenu teško predvidjeti.

"Što se tiče naše proizvodnje, mi smo je spremni povećati bude li potrebno" istaknuo je on. Saudijska Arabija sada proizvodi oko 9,5 milijuna barela nafte dnevno. Nafta je u utorak dosegla cijenu od oko 70 američkih dolara za barel.

Naimi je naglasio kako cijene iznad 70 dolara nisu u interesu niti proizvođača niti potrošača. Američke cijene nafte su dosegnule maksimalnu cijenu od 75 dolara po barelu prošlog mjeseca, djelomice i zbog konflikta između Irana i zapada.

OPEC koji namiruje gotovo trećinu svjetskih potreba za naftom, nije uspio obuzdati cijene, što su u svojim izjavama istaknuli i neki od ministara zemalja članica te organizacije.

Naimi je istaknuo kako Saudijska Arabija ima kapacitet proizvoditi dodatnih 1,8 milijun barela dnevno koji će se u sljedeće tri godine još i povećati. "To znači da Kraljevstvo može zadovoljiti 50 posto očekivanog povećanja svjetskih potreba do 2010.", kazao je on.

"Vrlo je vjerojatno da će svijetu do kraja desetljeća biti potrebno 6 milijuna barela nafte dnevno više. Ne sumnjam da će zemlje koje naftu proizvode, na čelu s Kraljevstvom, bez problema takve potrebe zadovoljiti".

Rijad planira u proizvodnju i rafinerije uložiti 50 milijardi američkih dolara što će mu omogućiti da do 2009. dnevno proizvede 12,5 milijuna barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙