FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 9. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Članstvo u EU nije tek cilj nego preduvjet razvoja u kojem pregovori nisu trgovina ni lobiranje već proces u kojem imamo priliku jasno definirati najvažnije nacionalne i razvojne interese na temelju općeg konsenzusa, rekao je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Mesić je to rekao u govoru kojim je otvorio veliku međunarodnu konferenciju pod nazivom "Hrvatska na putu ka punopravnom članstvu u EU: što smo naučili i što nas očekuje" koju su u povodu Dana Europe zajednički organizirali delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, Institut za međunarodne odnose i Trans European Policy Studies Association. "Zagovarao sam da se moramo dogovoriti oko ključnih interesa, a ne svađati oko rokova. Nisu važni datumi nego kako ćemo iskoristiti vrijeme do njih", rekao je Mesić sudionicima konferencije.

ZAGREB - Proces Europskog ujedinjenja ne može biti dovršen bez punopravnog članstva u Uniji Hrvatske, ali i ostalih zemalja europskog jugoistoka, rekao je u utorak u Zagrebu direktor Opće uprave Europske komisije za proširenje i pregovaranje za Hrvatsku i Tursku Pierre Mirel na otvaranju jednodnevne međunarodne konferencije o hrvatskom članstvu u EU u Zagrebu. Mirel je na početku govora podsjetio kako je na današnji dan koji se obilježava kao Dan Europe, prije 56 godina tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Schumann, prvi puta iznio svoju viziju ujedinjene Europe koja će funkcionirati na dobrobit svih svojih građana u punom miru i stabilnosti, što su u potpunosti potvrdila dosadašnja proširenja. "Proces europskog ujedinjenja ne može biti završen bez punopravnog članstva Republike Hrvatske i drugih zemalja zapadnog Balkana", rekao je Mirel.

MOSKVA - Pregovori, uključujući i izravne između velikih sila i Irana, moraju se nastaviti da bi se riješio problem nuklearnog programa Teherana, ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose u utorak ruske agencije, nakon susreta u New Yorku s kolegama iz pet zemalja u ponedjeljak navečer. Lavrov drži da su razgovori u New Yorku bili opći i usmjereni "na stratešku akciju međunarodne zajednice" kako bi se provjerio iranski nuklearni program, ali nisu se odnosili na moguće sankcije Iranu. "Nitko ne predlaže sankcije Iranu", inzistirao je. Kina je nakon neuspjelih razgovora ponovo izrazila zabrinutost i pozvala na mir i nastavak diplomatskih napora za rješenje iranske nuklearne krize. "Pozivamo sve strane da ostanu mirne, dokažu umjerenost, pokažu fleksibilnost i izbjegnu teško stanje", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Jainchao na redovnoj konferenciji za novinare.

NEW YORK - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad predlaže američkom kolegi Georgeu W. Bushu povratak poštivanju vjerskih načela radi ponovne uspostave povjerenja između dvije zemlje, u pismu koje je u ponedjeljak preko švicarskih diplomatskih kanala uputio američkoj administraciji. "To predstavlja stvaran povratak učenju proroka, monoteizmu i pravdi, radi očuvanja ljudskog dostojanstva i poslušnosti Svemoćnom i njegovim prorocima", dodaje se u pismu od 18 stranica koje predstavlja prvi izravni kontakt američkog i iranskog predsjednika nakon 26 godina. Iranski predsjednik u pismu izražava oštru kritiku Sjedinjenih Država zbog njezine politike, od invazije na Irak do potpore Izraelu te konstatira kako su temelji američkog svjetonazora i poretka, liberalizam i demokracija zapdnog stila, propali.

JERUZALEM - Zamjenik izraelskog premijera Shimon Peres u utorak je ponovo zaprijetio Iranu "uništenjem" ako ta zemlja pokuša, kao što govori njezin predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, "izbrisati" Izrael sa zemljovida. "Samo sam rekao, pazite na svoje prijetnje, oni koji prijete su ugroženi", rekao je u utorak Peres na izraelskom državnom radiju govoreći o opetovanim prijetnjama ultrakonzervativnog predsjednika Izraelu. "Rekao sam da su ugroženi oni koji prijete", nastavio je Peres ponovivši na državnoj televiziji riječ po riječ svoju izjavu od dan ranije. Peres je bivši premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir kojeg smatraju značajnom osobom na međunarodnoj sceni, a strani stručnjaci ga drže ocem izraelskog nuklearnog programa i izraelske bombe.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo je u utorak u svom govoru na vojnoj paradi u Moskvi povodom 61. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata da se treba oduprijeti pokušajima oživljavanja ideologije nacizma i ksenofobije te da je za to potrebna složnost cijelog svijeta, javili su ruski mediji. Prema njegovim riječima, nacizam i ksenofobija vode svijet u slijepu ulicu, a poraz fašizma treba biti lekcija i upozorenje onima koji potiču rasnu mržnju i ksenofobiju. "Oni koji potiču rasnu mržnju, ekstremizam, ksenofobiju, vode svijet u nerazumno krvoproliće i nasilje", rekao je Putin. "Složnost naroda svijeta suočenog s prijetnjama sadašnjeg vremena presudno je i neprocjenjivo sredstvo", istaknuo je Putin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙