FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan će početi razoružavati djandjawide 15. svibnja

KARTUM, 8. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Sudan 15. svibnja treba početirazoružavati miliciju djandjawida koja je optužena za zločine nadpukom u Darfuru (na zapadu zemlje), na temelju zaključenog mirovnogugovora, izjavio je u ponedjeljak sudanski čelnik.
KARTUM, 8. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Sudan 15. svibnja treba početi razoružavati miliciju djandjawida koja je optužena za zločine nad pukom u Darfuru (na zapadu zemlje), na temelju zaključenog mirovnog ugovora, izjavio je u ponedjeljak sudanski čelnik.

Razoružanje djandjawida i drugih milicija "počet će 15. svibnja, a predsjednik Omar al-Bechir već je naložio oružanim snagama da izvedu tu operaciju", kazao je glavni pregovarač Majzub al-Halifa Ahmad na konferenciji za tisak.

Mirovni ugovor koji su u petak potpisali Kartum i većinska skupina u glavnom pobunjeničkom pokretu u Darfuru, Pokretu za oslobođenje Sudana (SLM), predviđa razoružavanje djandjawida, provladine milicije, najkasnije do sredine listopada.

Druga pobunjenička skupina, Pokret za pravdu i jednakost (JEM), odbila je potpisati ugovor, kao i manjinska skupina SLM-a pod vodstvom Abdela Wahida Mohammeda Al-Noura.

Ahmad je izjavio da će Afrička unija, koja je bila pokrovitelj mirovnog ugovora, nadzirati njegovu provedbu, "uz pomoć međunarodne zajednice", napomenuvši da se dolazak izaslanstva SLM-a u Kartum očekuje ovih dana.

Europska unija, Afrička unija i Sudan pozvali su u ponedjeljak u Beču sve pobunjenike da potpišu mirovni ugovor iz Abuje o Darfuru, dok je šef sudanske diplomacije ostavio otvorena vrata posredovanju UN-a.

Ministri vanjskih poslova EU-a i "afričke trojke" koji su se sastali u ponedjeljak, "pozdravili su potpisivanje mirovnog ugovora o Darfuru između sudanske vlade i Pokreta/Vojske za oslobođenje Sudana (SLM)", najveće pobunjeničke skupine, kako bi zaustavili trogodišnji građanski rat u toj pokrajini na zapadu Sudana.

Ministri su u priopćenju istaknuli da ugovor "utire put brzom poboljšanju humanitarnog i sigurnosnog stanja na terenu i omogućuje ponovnu uspostavu trajnog mira i pomirbe na tom području".

No sudionici tog 6. euro-afričkog ministarskog susreta "pozvali su druge pobunjeničke pokrete da čim prije i bez ikakvih uvjeta potpišu mirovni ugovor". Zahtijevaju "neodložnu i poštenu provedbu" ugovora zaključenog u Nigeriji.

Sudanski ministar vanjskih poslova Lam Akol istaknuo je u svezi s time na konferenciji za tisak da su "vrata otvorena do 15. svibnja svim skupinama koje nisu potpisale" ugovor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙