FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor potpisala ugovore o provedbi programa pomoći za starije osobe

ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministricabranitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosorpotpisala je u ponedjeljak ugovore o provedbi programa pomoći starijimosobama s gradovima Buzetom i Krapinom, te o provedbi programavolonterske skrbi za starije osobe u lokalnoj zajednici sa Sindikatomumirovljenika Hrvatske.
ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je u ponedjeljak ugovore o provedbi programa pomoći starijim osobama s gradovima Buzetom i Krapinom, te o provedbi programa volonterske skrbi za starije osobe u lokalnoj zajednici sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

Na području Buzeta, po riječima njegova gradonačelnika Valtera Flege, živi 15 posto starog stanovništva, a negdje ta brojka doseže i 35 posto pučanstva. Stoga će programima dnevnog boravka za starije i pomoći u kući biti obuhvaćeno 125 osoba s tog područja.

Isto toliko osoba će pomoć u kući svakodnevno dobivati u gradu Krapini i četiri općine Krapinsko-zagorske županije gdje je, ističe gradonačelnik Josip Horvat, sve više staračkih domaćinstava koja se ne mogu brinuti o sebi.

Ministarstvo je za programe u ta dva grada osiguralo 785.000 kuna, a bit će zaposleno 20 osoba, rekla je ministrica Kosor.

Podsjetila je kako se tim programima žele ojačati izvaninstitucionalni oblici skrbi za stare, pa je od početka provedbe prije dvije godine do danas otvoreno 11 dnevnih boravaka i provode se 34 programa pomoći u kući.

"Na taj su način zaposlene 404 osobe, uglavnom žene iznad 45 godina, koje su kao skupina teško zapošljive", istaknula je Kosor.

Ugovor o volonterskoj skrbi za starije u lokalnom zajednicama sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske trebao bi omogućiti da volontersku pomoć od novih 290 volontera primi još 900 osoba u sedam županija, za što je Ministarstvo osiguralo 320.000 kuna.

Predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić rekao je da među starim osobama ima velik broj bolesnih i nemoćnih koji trebaju svakodnevnu pomoć, a SUH u organizaciji volonterske skrbi ima veliko iskustvo jer je dosad educirao oko 400 volontera. Istaknuo je da se u te programe nastoji uključiti učenike i studente.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙