FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bez sporazuma o liberalizaciji trgovine WTO u pat poziciji

BERLIN, 8. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Svjetska trgovinskaorganizacija (WTO) mogla bi biti suočena s razdobljem potpunog zastojaukoliko sporazum o globalnoj trgovini ne postigne do ljeta, kazao ječelnik te organizacije Pascal Lamy u razgovoru za njemački dnevni listSueddeutsche Zeitung.
BERLIN, 8. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) mogla bi biti suočena s razdobljem potpunog zastoja ukoliko sporazum o globalnoj trgovini ne postigne do ljeta, kazao je čelnik te organizacije Pascal Lamy u razgovoru za njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung.

List citira Lamya koji još vjeruje u mogućnost da se pregovori iz Dohe uspješno zaključe, istodobno upozoravajući na rizik s kojim će WTO biti suočen ne bude li tako.

"Nadam se da je svim sudionicima jasno koliki su rizici: ako ne zaključimo pregovore ove godine, WTO-u prijeti razdoblje potpunog zastoja", rekao je Lamy. "Propast pregovora iz Dohe bio bi golemi strateški neuspjeh".

Nakon nekoliko propuštenih rokova, pregovori započeti u Dohi o liberalizaciji globalne trgovine mogli bi potpuno propasti ukoliko WTO ne uspije postići značajan napredak do kraja lipnja.

"Smatram da je zaključak pregovora u 2006. moguć i to u okviru rokova koje smo predvidjeli", kazao je Lamy. "No svima mora biti jasno da se ozbiljno moramo prihvatiti posla".

Rješenje za poljoprivredne i industrijske carine trebalo bi donijeti do sredine lipnja, dodao je.

"Kako bi to bilo moguće, na razini pregovora vrlo skoro mora doći do pomaka", kazao je dodajući kako se ključ sporazuma nalazi u rukama više sudionika.

"Svi se moraju pomaknuti, kako Europska unija tako i SAD, no i zemlje u razvoju", rekao je Lamy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙