FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Letovi CIA-e: europski zastupnici nezadovoljni zbog "šutnje" Makedonije

BRUXELLES, 4. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Europski zastupnici kojiistražuju tajne letove CIA-e i navodno premiještanje zatočenika uokviru borbe protiv terorizma, izjavili su u četvrtak da su razočaranimakedonskim vlastima kod kojih su, kako tvrde, naišli na "zidšutnje".
BRUXELLES, 4. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Europski zastupnici koji istražuju tajne letove CIA-e i navodno premiještanje zatočenika u okviru borbe protiv terorizma, izjavili su u četvrtak da su razočarani makedonskim vlastima kod kojih su, kako tvrde, naišli na "zid šutnje".

"Postavili smo mnoštvo pitanja, ali nismo dobili odgovor na ta pitanja", požalio se talijanski zastupnik u europskome parlamentu Claudio Fava, izvjestitelj posebnog istražnog povjerenstva Europskog parlamenta o tajnim letovima.

"Primijetili smo stanovitu dozu suzdržanosti i proturječja", dodao je na konferenciji za tisak, nakon rasprave u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

"Zapravo, naišli smo na zid šutnje", dometnula je njegova kolegica, njemačka europska zastupnica Sylvia Kaufmann, članica istražnog povjerenstva parlamenta EU-a.

Petero članova istražnog povjerenstva parlamenta o tajnim letovima CIA-e posjetili su prošlog tjedna Skplje kako bi istražili slučaj Haleda el-Masrija, Nijemca libanonskog podrijetla koji optužuje CIA-u da ga je otela koncem 2003. u Makedoniji i tajnim letom premjestila u Afganistan kako bi ga tamo ispitala.

U petak su isti zastupnici bili izjavili da nisu otkrili nikakav "čvrsti dokaz" u tom smislu.

Makedonski ministar unutarnjih poslova Ljubomir Mihajlovski nazvao je pak te optužbe "špekulacijama".

El-Masri je u ožujku rekao da je pet mjeseci bio zatočen u Afganistanu, gdje je trpio zlostavljanje prije nego je u Albaniji pušten na slobodu.

Istražno povjerenstvo Europskog parlamenta počelo je s radom u siječnju.

Nakon otkrića Washington Posta prošle godine, CIA-u se sumnjiči da je zračne luke u Europi koristila za prijevoz zatvorenika u treće zemlje u kojima su bili mučeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙