FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 35. godišnjica Sveučilišnog računskog centra- SRCE

ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - U Sveučilišnom računskom centru(SRCE) danas je obilježena 35. godišnjica osnutka te središnjeinformatičke, računalne infrastrukturne ustanove akademske iistraživačke zajednice u Hrvatskoj.
ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - U Sveučilišnom računskom centru (SRCE) danas je obilježena 35. godišnjica osnutka te središnje informatičke, računalne infrastrukturne ustanove akademske i istraživačke zajednice u Hrvatskoj.

Srce je osnovano 29. travnja 1971. odlukom Savjeta Sveučilišta u Zagrebu i otada do danas taj je centar postao dio povijesti i tradicije razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije u akademskoj zajednici, ali i u Hrvatskoj, istaknuto je danas na prigodnoj svečanosti u Srce u Zagrebu, koja je, kako je rečeno, za mnoge i danas "zgrada na zagrebačkom Prisavlju izgrađena oko velikih računala".

Dan Srca je obilježen nizom događanja: od svečane sjednice Upravnog vijeće i Uprave Srca, okruglog stola o e-infrastrukturi akademske i znanstvene zajednice do izložbe na kojoj su prikazana neka od prvih velikih računala instaliranih u Srcu.

Ravnatelj Srca Zoran Bekić je, podsjećajući na činjenicu da je u Srcu 1992. zaživio i projekt Hrvatske akademske istraživačke mreže CARNet, naglasio da je ta ustanova bila i ostala "pouzdano i stabilno srce napredne računalno-komunikacijske i informacijske infrastrukture te obrazovno i savjetodavno središte".

U Srcu danas radi 110 zaposlenih i 50-ak vanjskih suradnika koji, okupljeni u timove, izgrađuju ili održavaju nove sustave ili usluge namijenjene korisnicima koji žele ili trebaju koristiti računalne, komunikacijske i informacijske tehnologije, dodao je.

Na Danima Srca sudjelovali su i predstavnici brojnih institucija i ustanova koje surađuju sa Sveučilišnim računskim centrom: Fakulteta elektronike i računarstva, Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Instituta "Ruđer Bošković", Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙