FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo Europski tjedan

ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Europa jako puno ulaže u kulturu izato je apsolutno prikladno da Europski tjedan u Hrvatskoj počnejednim kulturnim događajem, rekao je u utorak u Zagrebu vođadelegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert tijekompredstavljanja monografije "Europa 2020".
ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Europa jako puno ulaže u kulturu i zato je apsolutno prikladno da Europski tjedan u Hrvatskoj počne jednim kulturnim događajem, rekao je u utorak u Zagrebu vođa delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert tijekom predstavljanja monografije "Europa 2020".

Predstavljanjem monografije, koja sadrži gotovo 250 plakata iz dvaju međunarodnih natjecanja u dizajnu plakata 2002. i 2005., održanih u sklopu projekta "Europa 2020", počeo je 6. Europski tjedan u Hrvatskoj, koji će trajati do srijede, 10. svibnja. Autor monografije je ugledni hrvatski dizajner Boris Ljubičić.

Projekt "Europa 2020" organizirali su Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Hrvatsko dizajnersko društvo, uz potporu Ministarstva kulture RH i Delegacije Europske komisije kako bi autori kroz vizualno oblikovanje plakata izrazili svoje promišljanje europske bliže budućnosti.

Veleposlanik Degert nazočnima na prestavljanju monografije rekao je kako treba težiti zbližavanju povijesti i zemljopisa, ocijenivši kako je EU zadnjim krugom proširenja to ispunila, ali ne do kraja, jer proširenje treba nastaviti kako bi se u Uniji našle zemlje koje na to čekaju, poput Hrvatske.

"Nadam se da će u orkestru uskoro biti i glazbenici iz Hrvatske, kako bismo i odavde ubuduće svirali još ljepšu glazbu", rekao je pomalo poetski Degert, aludirajući na jedan od plakata iz projekta, naslovljen "Big Band 2020", na kojem je nacrtana skupina glazbenika s nacionalnim obilježjima svojih zemalja koji zajednički sviraju istu, europsku, melodiju.

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Mario Horvatić rekao je kako će monografija, koju je ocijenio vrlo vrijednom, još više približiti sadržaj plakata širem krugu ljudi koji možda nisu vidjeli plakate ni bili na izložbama 2002. i 2005.

"Nismo pretenciozni i ne mislimo da će ovaj projekt imati nekakav presudan utjecaj, ali ga smatramo korisnim doprinosom drukčijem, intelektualnom i umjetničkom, a ne striktno političkom, promišljanju ideje i vizije Europe kakva bi mogla biti za 15-ak godina", rekao je Horvatić.

Sam autor monografije, dizajner Boris Ljubičić, kao inicijator projekta Europa 2020. rekao je da začetak projekta seže još u 1989., kad je zaključio da bi unutarnje podjele Europe (socijalna na europski sjever i jug i politička na istok i zapad) donekle mogli pokušati prevladati upravo dizajneri, koji ne moraju "konzumirati cjelokupnu političku povijest".

Monografija, kako je rekao, sadrži 244 plakata stotinjak autora i posložena je po smislenim cjelinama, a ne po nagrađivanosti djela i autora.

"Neki su autori uz plakate dali i tekst kojim objašnjavaju svoju ideju. Ja sam u monografiji objavio plakate, tekst i imena autora, ali nisam naveo ni gradove ni zemlje iz kojih dolaze, jer su oni svi Europljani", rekao je Ljubičić.

Središnji događaj Europskog tjedna od 2. do 10. svibnja u Hrvatskoj bit će međunarodna konferencija koja će 9. svibnja u Zagrebu okupiti hrvatske čelnike, eurozastupnike, visoke dužnosnike Europske komisije, bivše pregovarače iz novih država članica te članove akademske zajednice.

Konferenciji "Hrvatska na putu u EU: naučene lekcije i izazovi" u hotelu Westin u Zagrebu nazočit će, između ostalih, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, voditelj Delegacije EK Vincent Degert, direktor u Upravi za proširenje Europske komisije i pregovarač za Hrvatsku i Tursku Pierre Mirel, te glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Razne kulturne i zabavne priredbe kao i informativna i stručna događanja odvijat će se između 2. i 10. svibnja u četirima velikim hrvatskim gradovima - Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

Dan Europe obilježava se diljem Europske unije, no Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u procesu pristupanja koja već nekoliko godina zaredom rođendan ujedinjene Europe obilježava na jedinstven način - tjednom punim najraznovrsnijih događanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙