FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

BERLIN - Predstavnici interesnih udruga poslodavaca Njemačke zatražili su ukidanje 1. svibnja kao neradnog praznika u Njemačkoj, što je izazvalo burne reakcije sindikalista diljem zemlje. "1. svibnja se doduše službeno zove praznik rada, ali je on u biti praznik koji većina provede ili na izletima ili za šankom", rekla je Ursula Friedrichs, predsjednica udruge srednjeg poduzetništva te je zaključila da "onaj tko želi sudjelovati u sindikalnim akcijama može uzeti dan godišnjeg odmora". I predsjednik udruge njemačkih izvoznika Anton Boerner je zatražio ukidanje 1. svibnja kao neradnog praznika. On je predložio da se ovaj dan slavi "prve nedjelje u svibnju". Sindikati su ogorčeno reagirali na zahtjeve poslodavaca ocijenivši ih "neciviliziranima".

PAPHOS - Žene na otoku Cipru uspjele su sastaviti nadulji lanac grudnjaka na svijetu, dug 110 kilometara, u sklopu akcije senzibiliziranja javnosti za borbu protiv raka dojke. Skupini nizozemskih, britanskih i ciparskih organizatora trebalo je devet sati da poveže 115.000 grudnjaka u lučkom gradu Paphosu, na jugozapadu otoka. Prethodni svjetski rekord je postavljen u Singapuru 2003. kada je povezano 79.000 grudnjaka. Svake se godine zabilježi 300 novih slučajeva tumora dojke na Cipru, a rano otkrivanje je bitno za izlječenje i preživljavanje. "Rak ne mora ubiti, ali nemar da"!, objavili su organizatori. Više tisuća sudionika akcije je plakalo dok se čitala poruka podrške jedne žene koja boluje od raka dojke. Ona ja napisala poruku na dva povezana grudnjaka, od kojih je jedan njezin, a drugi njezine majke koja je umrla od iste bolesti.

LILLE - Potpuni misterij vlada oko klokana pregaženog prije dva dana na nacionalnoj cesti pokraj francuskog mjesta Pas-de-Calaisa, objavila je policija. Nekoliko vozača je javilo da se nasred ceste nalazi tijelo beživotno klokana, koje su nadležene službe uklonile kako bi se izbjegla nova nesreća. Ali sve potrage za vlasnikom životinje su ostale uzaludne. Policija je pročešljala sve prijave o nestancima životinja, zatim se raspitivala u cirkusu koji se nalazi u tom području, u zoološkom vrtu i farmi egzotičnih životinja, ali bez rezultata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙