FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Praznik rada uz grah i sindikalnu šutnju

ZAGREB, 1. svibnja 2006. (Hina) - Središnja proslava Međunarodnogpraznika rada u Hrvatskoj tradicionalno je u ponedjeljak održana uzagrebačkom parku Maksimir, a sindikalni čelnici su se ove godineodlučili vlastima poslati poruku šutnjom, u znak prosvjeda protivpredložene mirovinske i zdravstvene reforme.
ZAGREB, 1. svibnja 2006. (Hina) - Središnja proslava Međunarodnog praznika rada u Hrvatskoj tradicionalno je u ponedjeljak održana u zagrebačkom parku Maksimir, a sindikalni čelnici su se ove godine odlučili vlastima poslati poruku šutnjom, u znak prosvjeda protiv predložene mirovinske i zdravstvene reforme.

Sindikati su nedavno prikupili 330.000 potpisa protiv mirovinske i zdravstvene reforme i peticiju predali u Hrvatski sabor.

Ovogodišnju proslavu Praznika rada zajednički je organiziralo šest sindikalnih središnjica, a okupljenih je zbog lošeg vremena bilo znatno manje nego prijašnjih godina.

Sindikati su podsjetili i da je u Hrvatskoj više od 311 tisuća nezaposlenih, kako 37 tisuća radnika radi, a ne prima plaću, te da je prosječna plaća dostatna za podmirenje troškova samo tijekom 20 dana u mjesecu.

U Maksimiru su oko 30.000 obroka graha, među ostalima, dijelili i predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji su okupljenima uputili kratke poruke i čestitali Praznik rada.

PROSVJED SINDIKATA I RADNIKA BIVŠEG TDZ-a

Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Novi sindikat obilježile su pak Međunarodni praznik rada prosvjedujući protiv, kako tvrde, nezakonite privatizacije bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ), koja je sada u većinskom vlasništvu Tvornice duhana Rovinj (TDR).

Nekoliko stotina radnika i sindikalaca okupilo se na Jelačićevu trgu odakle su u prosvjednoj povorci pod geslom "Politiku i političare u službu rada i radnika" otišli pred tvornicu u Jagićevoj ulici.

Prosvjednicima su se tamo obratili sindikalni čelnici, prozivajući vlast i ostale sindikalne središnjice da nisu ništa učinili za radnike bivšeg TDZ-a, sada zagrebačkog pogona TDR-a, koji se ne žele pomiriti s odlukom Uprave TDR-a o gašenju proizvodnje u Zagrebu.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković upitao je premijera Ivu Sanadera koliko ljudi mora doći pred tvornicu da bi vlast poništila nezakonitu privatizaciju TDZ-a.

Predsjednika Republike Stjepana Mesića pozvao je na kavu s radnicima, podsjetivši ga na predizborna obećanja da će se obračunati s nepoštenim tajkunima.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević upozorio je na vrlo teško gospodarsko i socijalno stanje u zemlji ocjenivši da Hrvatska, međutim, nije kao Francuska jer bi se u suprotnom danas prosvjedovalo a ne slavilo i jelo grah.

Uz zvižduke upućene državnim dužnosnicima, prosvjednici su se okomili i na ostale sindikalne središnjice koje su organizirale tradicionalnu proslavu 1. svibnja u Maksimiru, a čiji su čelnici odlučili obratiti se radnicima šutnjom.

"Šutnja i grah su jedina istina kojom varate hrvatski narod", poručeno im je s prosvjednog skupa u Jagićevoj ulici.

Radnike bivšeg TDZ-a od političara su danas poduprli samo saborski zastupnici Hrvatske stranke prava Tonči Tadić i Pero Kovačević.

Nakon jednosatnog prosvjeda radnici su se mirno razišli, a dio ih je otišao na Jarun gdje HUS u povodu 1. svibnja organizira Radničke sportske igre.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙