FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: Kina, SAD i Indija dominirat će svjetskim gospodarstvom u 2020.

LONDON, 10. travnja 2006. (Hina/APA) - Gotovo 40 posto rasta svjetskoggospodarstva bit će u sljedećih 15 godina generirano u Kini i Indiji,konstatirali su autori studije Economist Intelligence Unita (EIU) odugoročnom razvoju svjetskog gospodarstva.
LONDON, 10. travnja 2006. (Hina/APA) - Gotovo 40 posto rasta svjetskog gospodarstva bit će u sljedećih 15 godina generirano u Kini i Indiji, konstatirali su autori studije Economist Intelligence Unita (EIU) o dugoročnom razvoju svjetskog gospodarstva.

Tako će u razdoblju do 2020. čak 27 posto rasta svjetskog gospodarstva biti generirano u Kini a 12 posto u Indiji. Brazil i Rusija zaostaju i njihov bi doprinos rastu u tom razdoblju trebao iznositi tek nešto više od dva posto, predviđaju autori studije "Prognoza 2020.".

Odgovarajući udio SAD-a iznosit će 16 posto, što znači da će u razdoblju do 2020. ostati na čelu najvećih gospodarskih regija u svijetu i premašiti ostale značajne industrijske zemlje. U studiji se predviđa da će godišnja stopa rasta američkog gospodarstva iznositi gotovo tri posto.

Usporedbe radi, godišnja stopa gospodarskog rasta u EU trebala bi iznositi 2,1 posto a u Japanu manje od jedan posto, pri čemu bi se broj stanovnika te dalekoistočne zemlje trebao smanjiti.

EU će razmjerno slabiji rast nadoknaditi teritorijalnim širenjem pa će broj njegovih članica porasti na više od 30. Pritom će prosječan dohodak u proširenoj Uniji do 2020. iznositi samo 56 posto razine u SAD-u, tvrde autori studije.

Kina će u tom razdoblju uhvatiti korak sa SAD-om a cijela će Azija povećati udio u svjetskom BDP-u mjereno kupovnom moći sa 35 posto u 2005. na 43 posto u 2020., prognozira se u studiji.

No, bilo bi ipak preuranjeno konstatirati da će 21. biti "azijsko stoljeće", upozoravaju znanstvenici EIU-a, procjenjujući da će mjereno bogatstvom po stanovniku Indija i Kina i dalje biti puno daleko siromašnije od zapadnih zemalja. Osim toga, u toj će regiji i dalje biti aktualan čitav niz rizika, podsjećaju autori, zaključujući da će Azija smanjiti ali ne i u cijelosti nadoknaditi zaostatak u odnosu na Zapad kada su u pitanju bogatstvo, moć i utjecaj.

Brzina globalizacije bit će presudan faktor za rast svjetskog gospodarstva koje bi uz pretpostavku o postupnoj liberalizaciji trgovine moglo do 2020. biti dvije trećine veće no što je bilo 2005., drže autori.

Zemlje s niskim cijenama proizvodnje i dalje će biti u velikoj prednosti u odnosu na one s visokim cijenama rada pa će u Kini prosječna razina plaće, koja je 2005. iznosila pet posto razine u SAD-u odnosno EU porasti u razdoblju do 2020. na 15 posto prosječne razine u industrijskim zemljama.

Kompanije će i dalje seliti radno intenzivne proizvodne operacije na ta tržišta, iako je strah od posljedičnog zamiranja proizvodnje na Zapadu preuranjen.

Godišnja prosječna realna stopa rasta BDP-a u razdoblju od 2006. do 2020. iznosit će u cijelom svijetu 3,5 posto, u 25-članom EU 2,1 posto, u starim članicama EU 2,0 posto, u Aziji 4,9 posto, u Latinskoj Americi 3,2 posto, u SAD-u 2,9 posto, u Francuskoj 1,9 posto, Njemačkoj, 1,9 posto, u Njemačkoj 1,9 posto, u Rusiji 3,3 posto, u Kini 6,0 posto, u Indiji 5,9 posto a u Brazilu 3,2 posto, predviđaju autori studije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙