FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I kod nositeljica mutacija trudnoća reducira rizik od raka

NEW YORK, 29. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Prethodna trudnoćapovezuje se sa smanjenjem opasnosti od raka dojke kod žena starijih od40 godina koje su nositeljice mutacija BRCA1 i BRCA2, mutacija kojepovećavaju vjerojatnost dobivanja raka, kaže se u izvještajuobjavljenom u travanjskome broju časopisa Journal of the NationalCancer Institute.
NEW YORK, 29. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Prethodna trudnoća povezuje se sa smanjenjem opasnosti od raka dojke kod žena starijih od 40 godina koje su nositeljice mutacija BRCA1 i BRCA2, mutacija koje povećavaju vjerojatnost dobivanja raka, kaže se u izvještaju objavljenom u travanjskome broju časopisa Journal of the National Cancer Institute.

Ranije studije pokazale su da u općoj populaciji postoji veza između smanjenja rizike od raka dojke i prethodne trudnoće, mlađe dobi prvoga porođaja i dojenja, pišu autori nove studije.

Dr. Nadine Andrieu s pariškoga instituta Curie s kolegama je istraživala smanjuju li ti faktori opasnost od raka dojke i kod žena sudionica Međunarodne longitudinalne studije nositeljica BRCA1/2.

Pokazalo se da žene s prethodnom trudnoćom imaju nešto niži rizik od raka dojke nego žene koje nikad nisu bile trudne, otkrili su istraživači, ali ta razlika nije statistički bitna.

Među ženama koje su već bile trudne i starije su od 40 godine, svaki idući porođaj smanjio je rizik od raka dojke za 14 posto, vidi se iz rezultata nove studije.

Nije ustanovljena veza između raka dojke i dojenja kao ni između raka dojke i trajanja dojenja, kaže se u rezultatima istraživanja.

"Naši podaci pružaju dokaz da se više iznesenih trudnoća povezuje s umjerenim smanjenjem opasnosti od raka dojke u žena koje imaju mutacije BRCA1 i BRCA2, a što je očito samo u žena starijih od 40 godina", zaključuju autori. "To smanjenje opasnosti od raka dojke u skladu je s podacima za opću populaciju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙