FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat.

VARŠAVA - Predsjednik Vlade Ivo Sanader najavio je za petak sjednicu Vlade, na kojoj bi trebalo donijeti odluku o smanjenju trošarine za benzin kako bi se cijena benzina Euro supera 95 vratila na osam kuna. Premijer Sanader je novinarima hrvatskih redakcija koji izvješćuju o njegovu jednodnevnom službenom posjetu Varšavi ponovio da će u četvrtak od Uprave Ine tražiti izvješće o kalkulacijama na temelju kojih je došlo do poskupljenja benzina. Sanader je također izjavio kako je naložio nadležnim ministrima da što prije pripreme prijedlog fiksnog smanjenja trošarine za Euro super 95 i Euro dizel.

VARŠAVA - Poljska će bez rezerve poduprijeti ulazak Hrvatske u EU, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader na kraju jednodnevnog službenog posjeta Poljskoj. Sadašnja konzervativna poljska vlada izabrana je prošle jeseni i premijer Sanader je novinarima izjavio da je za Hrvatsku bilo važno vidjeti kakvo je stajalište te nove vlade o ulasku Hrvatske u EU. Sanader je o tome razgovarao s premijerom Kazimierzom Marcinkiewiczom, kao i s predsjednikom Poljske Lechom Kaczynskim. Sanaderovi sugovornici su bili i predsjednici oba doma poljskoga parlamenta Marek Jurek i Bogdan Borusewicz. Svi poljski dužnosnici, rekao je Sanader, najavili su nastavak poljske potpore hrvatskim nastojanjima da što prije postane članicom EU-a i NATO-a. Sanader je u srijedu u Varšavi svečano otvorio novu zgradu hrvatskog veleposlanstva.

ZAGREB - Vlada RH primila je u srijedu popodne pismeni poziv austrijskog predsjedništva EU na početak pregovora u poglavlju "Obrazovanje i kultura". Austrijsko predsjedništvo u pismu izvještava kako je stav svih država članica EU da je Republika Hrvatska odgovarajuće pripremljena za početak pregovora u ovom poglavlju, navodi se u priopćenju Vlade. Odmah po primitku pisma Republika Hrvatska je svoje pregovaračko stajalište za poglavlje "Obrazovanje i kultura" dostavila austrijskom predsjedništvu EU i Glavnom tajništvu Vijeća EU.

DEN HAG - Pred Haškim sudom (ICTY) u srijedu je počelo suđenje šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg Bosne optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih ne-Hrvata na područjima BiH koje su namjeravali pripojiti Hrvatskoj 1993/94. Suđenje Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Valentinu Čoriću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću i Berislavu Pušiću, koje bi trebalo trajati najmanje dvije godine, počelo je pred prepunom galerijom. Uvodna riječ tužitelja Kennetha Scotta potvrdila je raniju ocjenu Prlićevog branitelja Michaela Karnavasa, kako će to istodobno biti i suđenje u odsutnosti pokojnom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i njegovoj politici podjele Bosne iz 90-ih godina.

MOSTAR - Glasnogovornik Haškog suda (ICTY) u BiH Matias Hellman odbacio je u srijedu navode dijela medija u Hrvatskoj i BiH u kojima se tvrdi da se u suđenju šestorici civilnih i vojnih dužnosnika bivše Herceg Bosne neće utvrditi pojedinačna odgovornost nego će se nametnuti kolektivna hrvatska krivnja. "Utvrđivanje individualne krivične odgovornosti pojedinaca je središnji zadatak sudaca i krajnji cilj svakog postupka", izjavio je na konferenciji za novinare u Mostaru Matias Hellman komentirajući početak haškog suđenja Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću koje optužnica tereti za sudjelovanje u etničkom čišćenju bosanskih muslimana i drugih nehrvata s područja nekadašnje Hrvatske Republike Herceg Bosne.

WASHINGTON - U Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu imenovan je arbitražni sud za rješavanje odšetnog zahtjeva koji je Hrvatska elektroprivreda (HEP) podnijela protiv Slovenije zbog neisporučene struje iz nuklearke Krško, rekao je u srijedu odvjetnik koji zastupa HEP. Odvjetnik Robert Hawkins iz odvjetničke kuće Hunton and Williams iz Richmonda, koji zastupa HEP, rekao je Hini kako su u arbitražni sud imenovani kao predsjednik odvjetnik David Williams iz Novog Zelanda i kao članovi sudac Charles Brower iz Sjedinjenih Država i odvjetnik Jan Paulsson iz Francuske.

LJUBLJANA - Slovenska vlada je u srijedu prihvatila prijedlog zakona koji će privatnim i fizičkim osobama iz zemalja koje nisu članice EU omogućiti kupovinu nekretnina u Sloveniji po načelu reciprociteta. Usvoji li parlament takav prijedlog, stranci iz zemalja izvan EU bi mogli bi kupovati nekretnine u Sloveniji uz odobrenje ministarstva vanjskih poslova i ministarstva pravosuđa i pod uvjetom da Slovenci mogu kupovati nekretnine u njihovim državama po načelu reciprociteta.

BRUXELLES - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je u srijedu u Europskom parlamentu da odluka o tome hoće li Bugarska i Rumunjska ući u EU 1. siječnja 2007. ili će se to odgoditi za godinu dana još nije donesena. Dodao je kako će odluka Komisije biti poznata 16. svibnja. Rehn je bio vrlo kritičan prema Bugarskoj, zamjerivši joj slabe rezultate u reformi pravosuđa i borbi protiv organiziranog kriminala, dok je za Rumunjsku imao puno više pohvala.

PARIZ - Proglašenje kosovske neovisnosti ugrozilo bi približavanje Srbije Europskoj uniji i izavalo "nemir" na Balkanu, izjavio je u srijedu u Parizu ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković. "Neki govore da albanska većina u toj pokrajine može izazvati sukobe ako ne dobije neovisnost. Ali, kako bi na neovisnost reagirao srpski narod, u Srbiji, BiH, Makedoniji, Njemačkoj", zapitao se i zaključio da bi "to za sve Srbe bilo poniženje" i dodao da je Kosovo "duhovna koljevka" Srba. Drašković je također ocijenio je proglašenje kosovske neovisnosti predstavljalo veću "prepreku" za pridruženje Srbije Europi nego kašnjenja u uhićenjima haških optuženika.

PODGORICA - Europski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak prenio je u srijedu u Podgorici čelnicima suverenističkog i unionističkog bloka zabrinutost EU-a predreferendumskom atmosferom koja, kako je rekao, "previše ide u pravcu konfrontacija, što po njegovoj ocjeni "nije dobro". Lajčak se u Podgorici susreo s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i liderom Socijalističke narodne partije (SNP) Predragom Bulatovićem. On je rekao da je obje strane zamolio da se više bave konstuktivnom kampanjom ponavljajući da 21. svibnja, kad se treba održati crnogorski referendum o neovisnosti, nije kraj povijesti Crne Gore i da će ona i nakon toga postojati.

ZAGREB/BRUXELLES - Od 2001. CIA-ini su zrakoplovi realizirali više od tisuću tajnih letova europskim zračnim prostorom, a u neke su europske zračne luke i slijetali, a da vlasti europskih država o tomu nisu postavljale nikakva pitanja, izjavio je u srijedu izvjestitelj Posebnog istražiteljskog povjerenstva Europskog parlamenta Claudio Fava, javljaju agencije. Fava smatra kako su vlade europskih zemalja pokazale inertnost te da nisu smjele ignorirati prirodu tih letova čiji su "preleti, slijetanja, kao i njihov broj dali naslutiti da se nije radilo samo o opskrbi gorivom". Italija, Švedska i Bosna i Hercegovina izravno su odgovorne za CIA-ine aktivnosti na teritorijima tih zemalja, istaknuo je Fava.

TEHERAN - Iran je u srijedu zaprijetio da će u slučaju američkog napada odgovoriti odmazdom protiv američkih interesa u cijelom svijetu. Ajatolah Ali Hamenei je na državnoj televiziji izjavio da će iranska nacija na svaki udarac odgovoriti dvostrukim intenzitetom. Hameneijevo upozorenje odaslano je dva dana prije nego što Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba podnijeti izvješće o iranskom ispunjenju zahtjeva Vijeća sigurnosti UN-a da zaustavi obogaćivanje urana.

OSLO - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u srijedu je pozvao na organiziranje međunarodne konferencija koja bi pomogla rješavanju sukoba s Izraelom i rekao da palestinska vlada koju vodi Hamas neće sprečavati razgovore. Abas je rekao da bi četvorka u kojoj su Ujedinjeni narodi, Europska unija, Sjedinjene Države i Rusija trebala odigrati ulogu posrednika i arbitra u takvim razgovorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙