FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

URSH: lani na radu poginulo 45, a ozlijeđeno skoro 25.000 radnika

ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - U Hrvatskoj je lani na radu poginulo45 radnika, a ozlijeđeno ih je 24.396, zbog čega je izgubljeno više odmilijuna radnih dana, istaknuli su danas čelnici Udruge radničkihsindikata (URSH) u povodu Dana međunarodne komemoracije za umrle iozlijeđene radnike, koji se obilježava 28. travnja.
ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - U Hrvatskoj je lani na radu poginulo 45 radnika, a ozlijeđeno ih je 24.396, zbog čega je izgubljeno više od milijuna radnih dana, istaknuli su danas čelnici Udruge radničkih sindikata (URSH) u povodu Dana međunarodne komemoracije za umrle i ozlijeđene radnike, koji se obilježava 28. travnja.

Milijun izgubljenih radnih dana uzrokovalo je štetu koja se procjenjuje na 302 milijuna kuna, upozorio je predsjednik URSH-a Boris Kunst na konferenciji za novinare. Poručio je poslodavcima da im je puno jeftinije ulaganje u zaštitu na radu jer su zbog tako velikog broja ozljeda na radu i oni na gubitku.

URSH je u povodu Dana međunarodne komemoracije za umrle i ozlijeđene radnike uputio pismo Vladi u kojem ističe da samo prihvaćanje direktiva i standarda Europske unije (EU) može dovesti do boljih i sigurnijih uvjeta rad.

No, rad na prihvaćanju europskih standarda svodi se samo na normativno usklađivanje zakonodavstva, bez analize stvarnih troškova i mogućih posljedica za poslodavce i radnike. Iz hrvatskih odgovora na upitnik Europske komisije vidljivo je da s tim nisu upoznati ni hrvatski pregovarači, ocjenjuju u URSH-u.

Stoga od Vlade traže detaljnu analizu što će za hrvatsko gospodarstvo značiti provedba 30 direktiva EU-a o zaštiti na radu, čija bi provedba, prema procjenama, trebala Hrvatsku stajati 31 milijardu kuna.

Ako se to ne učini, upozorava pravna savjetnica URSH-a Dušanka Marinković Drača, Hrvatska bi uslijed nelojalne konkurencije, zbog starosti tehnologije i loših radnih uvjeta, mogla izgubiti 25.000 radnih mjesta.

Vlada mora odgovoriti koliki broj radnih mjesta u Hrvatskoj ne odgovara direktivama EU-a, što poslodavci i u kojem roku moraju učiniti u tom prilagođavanju, te što će se dogoditi ako to ne učine, kaže Drača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙