FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Stanje sigurnosti zadovoljavajuće, ali potrebna bolja prevencija

Zagreb: Stanje sigurnosti zadovoljavajuće, ali potrebna bolja prevencijaZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Stanje sigurnosti u Zagrebu jezadovoljavajuće, ali treba još poraditi na prevenciji, kazao je danaszamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić nakon sjednice zagrebačkogGradskog poglavarstva gdje je bilo riječi o stanju i kretanjusigurnosnih pokazatelja i radu PUZ-a u 2005.
ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Stanje sigurnosti u Zagrebu je zadovoljavajuće, ali treba još poraditi na prevenciji, kazao je danas zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić nakon sjednice zagrebačkog Gradskog poglavarstva gdje je bilo riječi o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja i radu PUZ-a u 2005.

Prevencija znači više policajaca na cesti, više policijskih postaja i bolju fizičku zaštitu ustanova koje rade s velikim količinama novca, dodao je Jelušić.

Naveo je kako smatra potrebnim osnivanje najmanje pet novih policijskih postaja u Zagrebu prvenstveno zbog povećanja broja stanovnika i izgradnje novih naselja unazad 10-15 godina te podsjetio da njihov broj i raspored još uvijek prati nekadašnje ustrojstvo grada.

"Nove policijske postaje vjerojatno će najprije biti na Peščenici, na Trešnjevki-jug i u Novom Zagrebu-istok", rekao je Jelušić.

Također se založio da gradska uprava dobije određene ovlasti and policijom kad je u pitanju stanje sigurnosti budući da sada nema nikakvih formalnih ingerencija. Građani ionako percipiraju da je za to zadužena i lokalna uprava, dodao je Jelušić.

Podnoseći izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja i radu PUZ-a u 2005., zamjenik načelnika PUZ-a Dubravko Novak je pohvalio dobru suradnju Grada Zagreba i PUZ-a u programima prevencije kriminaliteta koji se provode počevši od vrtića i škola te pozitivnim ocijenio podršku Grada u osnivanju novih policijskih postaja.

"Dosad je svega pet policijskih postaja pokrivalo 12 gradskih četvrti", rekao je Novak navodeći kako samo na području Centra, Črnomerca, Trešnjevke, Maksimira i Novog Zagreba zagrebačka policija bilježi 75 posto od ukupnog broja kaznenih djela.

Novak je ustvrdio da je u 2005. stanje sigurnosti u Zagrebu bilo najbolje unazad posljednjih pet godina o čemu govori i podatak da se broj kaznenih djela u svim segmentima kriminaliteta smanjio 15 posto, osim po pitanju droge i obiteljskog nasilja. To, međutim, nije negativno, kaže Novak, jer znači da je bilo više zapljena droge i otkrivenih obiteljskih nasilnika koji su dosad bili u tzv. sivoj zoni. Novak ističe da je u 2005. pao i broj imovinskih delikata, provala i krađa.

Na sjednici Poglavarstva prihvaćena je mogućnost za izmjene Urbanističkog plana uređenja Vrbani III u dijelu koji se odnosi na trgovački centar odnosno na povećanje bruto razvijene površine tog objekta.

Poglavarstvo je odbilo prijedlog HNS-a o financiranju troškova prijevoza zagrebačkih srednjoškolaca jer, kaže Jelušić, Grad Zagreb već subvencionira troškove ZET-ova prijevoza srednjoškolcima, i prijedlog o izdašnijem financiranju mjesne samouprave koji je, ocjenjuje, "politikantski i neozbiljan".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙