FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svaki treći Rus daje mito

MOSKVA, 24. travnja 2006. (Hina/AFP) - Svaki treći Rus priznaje da dajemito dok u Moskvi svaka druga osoba pribjegava istoj metodi, premaispitivanju koje je u ožujku proveo nezavisni centar za ispitivanjemnijenja Levada, objavljenom u ponedjeljak.
MOSKVA, 24. travnja 2006. (Hina/AFP) - Svaki treći Rus priznaje da daje mito dok u Moskvi svaka druga osoba pribjegava istoj metodi, prema ispitivanju koje je u ožujku proveo nezavisni centar za ispitivanje mnijenja Levada, objavljenom u ponedjeljak.

Ispitivanje ostvareno nad 1600 osoba u 128 mjesta, koje ne sadrži vrijednosni sud, ukazuje na rasprostranjenost fenomena u Rusiji.

Tako 29 posto upitanih osoba priznaje da je najmanje jednom dalo mito tijekom zadnjih pet godina, dok ih je 15 posto učinilo isto u zadnjih 12 mjeseci.

Iako je najskromnija svota 20 rublja (0,7 eura), svaki treći mito iznosi između 15 i 30 eura. Deset posto ih doseže 3000 rublja što odgovara novčanici od sto dolara ili sto eura.

No, iznosi mogu biti mnogo veći, s maksimalnim spomenutim od 2260 eura, dok se prosjek kreće oko 150 eura.

Ispitivanje otkriva razlike ovisno o geografskom području: korupcija je relativno slabih razmjera u Sibiru a povećava se kako se približivamo Moskvi.

Autori upozoravaju da su brojke vjerojatno niže od stvarnih, s obzirom da je pet posto osoba odbilo odgovoriti na upit, što je često prešutna potvrda.

Strani ulagači navode korupciju kao glavnu prepreku razvoju svojih djelatnosti u Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙