FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kraljica imenovala sinove u vitezove Ordena podvezice

LONDON, 23. travnja 2006. (Hina/dpa) - U povodu svog 80. rođendana idana engleskog zaštitnika sv. Jurja britanska je kraljica proglasilasvoja dva mlađa sina, princa Andrewa i princa Edwarda, vitezovimaOrdena podvezice ili punim naslovom The Most Noble Order of theGarter, a proslava kraljičina rođendana (21.4.) nastavljena jebogoslužjem zahvalnosti.
LONDON, 23. travnja 2006. (Hina/dpa) - U povodu svog 80. rođendana i dana engleskog zaštitnika sv. Jurja britanska je kraljica proglasila svoja dva mlađa sina, princa Andrewa i princa Edwarda, vitezovima Ordena podvezice ili punim naslovom The Most Noble Order of the Garter, a proslava kraljičina rođendana (21.4.) nastavljena je bogoslužjem zahvalnosti.

Proglašenjem Andrewa (46) i Edwarda (42) vitezovima Ordena podvezice u nedjelju je svo četvoro djece kraljice Elizabeth II. i supruga princa Philipa, kao i njihovi roditelji, postala članovima tog najekskluzivnijeg viteškog reda u Velikoj Britaniji. Prijestolonasljednik Charles (57) od 1958. je član tog Ordena, a princezi Anne (55) je 1994. iskazana ta čas.

Jedno od najviših, ali i najpopularnijih odličja na svijetu, gotovo legendarni Orden podvezice, nastao je za vladavine engleskog kralja Edwarda III. davne 1348. godine. Točnije, utemeljio je plemeniti red u kojem su osim njega bila i dvadesetpetorica vitezova. Vitezovi - članovi kraljevske obitelji, nazivaju se kraljevskima (Royal Knights Companions), dok vitezovi koji nisu članovi kraljevske obitelji nose naziv vanjski ili posebni (Extra Knights). Tijekom stoljeća, nositeljima Ordena podvezice postalo je više od stotinu običnih (neplemenitih) ljudi, ali jedno pravilo nikad nije bilo prekršeno: član reda može postati i orden dobiti samo kršćanin.

Postoji nekoliko priča kako je odličje nastalo, a prema najpoznatijoj je za vrijeme dvorskog bala kraljevoj ljubavnici, grofici od Salisburyja, s noge spala jedna od podvezica. Neki kažu kako se to zbilo u sobi pokraj plesne dvorane u kojoj se zatekao i sam kralj. Našavši podvezicu, dvorska ju je dama upravo navlačila na nogu, zadignuvši pritom haljinu, kad su u prostoriju banuli ostale dvorske dame i dvorjani. Pocrvenjevši, ali ne izgubivši prisutnost duha, rekla im je tad (na francuskom) ono što je postalo glavnim motom odličja: "Honi soit qui mal y pense!", tj. "Zlo onome tko zlo misli", i izvukla i sebe i kralja iz neprilične situacije.

Orden podvezice smatra se najvišim britanskim vojnim i civilnim odličjem. Njezin nositelj automatski ulazi u britanski red vitezova i stječe pravo da ga se oslovljava "Sir", a svojem imenu i prezimenu ima pravo dodati kraticu K.G. (Knight of the Garter, odnosno Vitez podvezice).

Grbovi i stjegovi nosilaca Ordena podvezice mogu se vidjeti u kapelici reda, tj. u kapelici Sv. Jurja u Windsoru. Dan reda je 23. travnja (Jurjevo). Odličje čine zvijezda, podvezica i široka plava svilena vrpca s kolajnom zvanom mali George (mali Jurica). Lanac s kolajnom sv. Jurja nosi se samo u posebnim prilikama kojima predsjeda suveren osobno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙