FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo drugi krug izbora u Mađarskoj

BUDIMPEŠTA, 23. travnja 2006. (Hina/Reuters) - U Mađarskoj je unedjelju ujutro počeo drugi krug parlamentarnih izbora na kojimavladajuća socijalističko-liberalna koalicija ima dobre izglede zapotvrdu svoje pobjede iz prvog kruga.
BUDIMPEŠTA, 23. travnja 2006. (Hina/Reuters) - U Mađarskoj je u nedjelju ujutro počeo drugi krug parlamentarnih izbora na kojima vladajuća socijalističko-liberalna koalicija ima dobre izglede za potvrdu svoje pobjede iz prvog kruga.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da bi koalicija mogla osvojiti do 208 od ukupno 386 mjesta u parlamentu.

U prvom krugu parlamentarnih izbora održanih 9. travnja vladajuća koalicija Socijalističke stranke i Saveza slobodnih demokrata osvojila je 113 mjesta u parlamentu. Oporbeni desničarski Fidesz bivšeg premijera Viktora Orbana dobio je 97 mjesta, a Mađarski demokratski forum (MDF) dva mjesta.

U drugom krugu odlučivat će se o preostalih 174 od ukupno 386 mjesta u parlamentu. Odlučit će rezultati u 110 pojedinačnih izbornih jedinica u kojima u prvom krugu izbora nijedna strana nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu.

Predizbornu kampanju obilježio je dvoboj dvojice mladih, karizmatskih čelnika, premijera Ferenca Gyurcsanyja i njegova prethodnika Viktora Orbana.

Gyurcsany je kampanju vodio programom od "sto koraka", kombinacijom mjera u cilju jačanja mađarskoga gospodarstva, a gospodarske teme bile su leitmotiv i Orbanu čiji su izborni poraz 2002. neki analitičari pripisali njegovoj prenaglašenoj nacionalističkoj retorici.

Orban je zaigrao na kartu "lošeg života" građana ali je pogodio i nacionalnu žicu odabravši za izbornu platformu zaštitu mađarskog građanina od gramzivih stranih tvrtki.

Potvrde li socijalisti i liberali svoju pobjedu u drugom izbornom krugu, bit će to prvi puta da vlada u Mađarskoj dobiva drugi mandat, otkako je u toj zemlji prije 16 godina uspostavljen demokratski sustav.

Mađarske televizije objavit će prve procjene rezultata na temelju izlaznih anketa odmah nakon zatvaranja glasačkih mjesta u 19.00 sati, a prvi pouzdaniji nepotpuni rezultati nakon prebrojanih više od 90 posto glasova očekuju se u kasnim večernjim satima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙