FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POSLOVNI PREGLED broj 468

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - POSLOVNI PREGLED broj 468
ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - POSLOVNI PREGLED broj 468

14.- 20. travnja 2006.

SADRŽAJ:

VLADA BUDNO PRATI SLUČAJ RADNIKA TDZ-A

DOBRI MAKROEKONOMSKI POKAZATELJI ZA PRVO TROMJESEČJE

STAND BY ARANŽMAN MOGAO BI BITI ZAVRŠEN U LISTOPADU

VLADA PREDLOŽILA RAZRJEŠENJE PREDSJEDNIKA UPRAVE HP-A

HFP: DO KRAJA TJEDNA PREPORUKA O IZBORU KONZULTANTA ZA BRODOGRADILIŠTA

HAT O PREUZIMANJU ISKON INTERNETA OD STRANE HT-A

HANFA: PAKRACU ODOBRENA PONUDA ZA PREUZIMANJE D. I. PAPUK

JAVNI POZIVI ZA OSNIVANJE I RAZVOJ KLASTERA

MINISTRI OBIŠLI GRADILIŠTA PLINOVODA PULA - KARLOVAC

GODIŠNJA STOPA INFLACIJA U OŽUJKU 3 POSTO

D&B: KREDITNI REJTING ZA HRVATSKU DB4C

INFONEKRETNINE: RAST CIJENA NEKRETNINA

SDA: TRŽIŠNA VRIJEDNOST VRIJEDNOSNIH PAPIRA 222 MILIJARDE KUNA

PBZ CARD IZDAO KOMERCIJALNE ZAPISE

ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND OSTVARIO IZNADPROSJEČNI PRINOS

ZSE: DOGOVOR S INICIJATORIMA 3. BURZE; NOVI DIREKTOR ADNAN HAFIZADIĆ

LITRA BENZIN SUPER 95 OSTAJE ISPOD 8 KUNA

ACTAVIS POBOLJŠAO PONUDU ZA PLIVU NA 630 KUNA ZA DIONICU

QUAESTUS: PARTNERSTVO S ACTAVISOM JE NAJBOLJE RJEŠENJE ZA PLIVU

UPRAVA TDR-A TUŽILA RADNIKE U ZAGREBU ZA SMETANJE POSJEDA

INA PREUZELA SPREMNIK GORIVA

URSH TRAŽI DA VLADA SPRIJEČI RAST CIJENA NAFTE

HUS OGORČEN IZJAVAMA RADNIČKOG VIJEĆA I SINDIKATA POLJOPRIVREDE U TDR-U

RADNICI TDR-A ODBILI POSAO U ZAGREBAČKOM HOLDINGU

ROVINJ: RADNIČKO VIJEĆE I SINDIKAT OSUDILI ZAUZIMANJE TDR-OVA POGONA

POSLODAVCI TRAŽE RASPRAVU O SLUČAJU TDR-A NA GSV-U

SAJMOVI "GRAĐENJE I OPREMANJE" OD 25. DO 29. TRAVNJA NA ZV-U

HRVATSKI PROIZVOĐAČI NA SAJMU U BRUXELLESU

MMF U 2006. OČEKUJE U HRVATSKOJ GOSPODARSKI RAST OD 4,1 POSTO

1. AKTIVNOSTI VLADE, HRVATSKOG SABORA I OSTALIH INSTITUCIJA

VLADA BUDNO PRATI SLUČAJ RADNIKA TDZ-A

Premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak da Vlada i njezin Ured za socijalno partnerstvo budno prate slučaj radnika bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ), koja je sada u većinskom vlasništvu Tvornice duhana Rovinj (TDR). Predstojnik Vladina ureda Vitomir Begović u suradnji s nekim uredima Grada Zagreba i sindikatima pokušava pripomoći u rješenju tog sukoba, rekao je Sanader novinarima nakon sastanka s kardinalom Josipom Bozanićem u Banskim dvorima. "Treba jasno reći da se radi o sukobu radnika TDZ-a i njihova vlasnika Adris grupe, i mi želimo da se taj sukob riješi na najbolji mogući način. Adris grupa je jedna od financijski najmoćnijih korporacija u Hrvatskoj", rekao je premijer i pozvao Adris grupu da učini dodatne napore te pronađe rješenje sa svojim radnicima. U tom smislu će, kazao je Sanader, Vladin ured za socijalno partnerstvo u suradnji s nekim institucijama Grada Zagreba pokušati pridonijeti dobroj atmosferi. Najavio je da će sutra sa čelnicima sindikalnih središnjica razgovarati o svim temama važnim za hrvatsku javnost, radnike i socijalne partnere. "Vlada i ja osobno podržavamo socijalno partnerstvo i smatramo da ono mora biti istinsko, pa ćemo stoga sutra razgovarati o svim otvorenim pitanjima koja zanimaju sindikate i Vladu", izjavio je Sanader. Sindikati, međutim, ne vide razloga da s predsjednikom Vlade razgovaraju o slučaju radnika TDZ-a, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Sindikalni čelnici usuglasili su se da se taj problem ne treba rješavati s premijerom, nego na drugim razinama, kazao je Sever.

DOBRI MAKROEKONOMSKI POKAZATELJI ZA PRVO TROMJESEČJE

Ukupni tekući prihodi državnog proračuna u prvom tromjesečju iznosili su 20,56 milijardi kuna i zabilježili su visoki međugodišnji rast od 12,8 posto, a pozitivni trendovi zabilježeni su i kod ostalih makroekonomskih pokazatelja, doznaje se iz Ministarstva financija. Tako je industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca ove godine na međugodišnjoj razini porasla za 6,6 posto, trgovina na malo realno je povećana za 4,4 posto, a međugodišnji rast cijena mjeren indeksom potrošačkih cijena usporio je s 3,6 posto u veljači na 3 posto u ožujku, rečeno je na briefingu za novinare u Ministarstvu financija. Najveći udio u ukupnih prihodima proračuna (oko 56 posto) imaju porezni prihodi, koji su ostvarili međugodišnji rast od 16,2 posto. Najveći pak doprinos rastu poreznih prihoda, dao je rast prihoda od PDV-a koji u prvom tromjesečju 2006. godine bilježi značajan međugodišnji rast od 21,8 posto, na 7,5 milijardi kuna. I ostali porezni prihodi bilježe visoke poraste pa su tako prihodi od poreza na dohodak u prvom tromjesečju porasli za 7,7 posto, od poreza na dobit za 4,6 posto, a od poreza na imovinu za 27,2 posto. Istovremeno, proračunski rashodi u prvom tromjesečju ostvareni su na razini 99,5 posto onih iz istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosili su 23,8 milijardi kuna. Pritom se gotovo 70 posto ukupnih rashoda odnosi na socijalne naknade i naknade zaposlenima. Deficit državnog proračuna u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 2,65 milijardi kuna, što je za 3 milijarde kuna manje od deficita u istom prošlogodišnjem razdoblju, čime se osigurava ostvarenje deficita konsolidirane opće države u prvom tromjesečju u skladu s potpisanim Stand by aranžmanom, ističu iz Ministarstva financija. Ovi dobri pokazatelji su rezultat strukturnih reformi koje provodi Vlada, te učinkovitijeg nadzora nad javnim financijama, ocjenjuju u Ministarstvu te dodaju da su te mjere dovele do većeg zahvata u sivu ekonomiju pa je i to rezultiralo boljim punjenjem proračuna. Komentirajući napise o zabrinjavajućem rastu vanjskog duga i mogućnosti dužničke krize, u Ministarstvu ističu da Vlada ne dijeli tu zabrinutost naglašavajući da država uredno ispunjava svoje obveze. Ističu da se središnja država za svoje potrebe zadužuje na domaćem tržištu te da već dvije godine država nije izdala vrijednosni papir u inozemstvu. Vanjski je dug središnje države smanjen u odnosu na prethodnu godinu, a najveći doprinos tom smanjenju dala je država smanjenjem proračunskog deficita sa 6,3 posto u 2003. na 4,1 posto u 2005., čime je uštedjela oko sedam milijardi kuna.

STAND BY ARANŽMAN MOGAO BI BITI ZAVRŠEN U LISTOPADU

Stand by aranžman Hrvatske s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ide u dobrom pravcu, Hrvatska ispunjava sve u njemu propisane kriterije pa se očekuje da bi u listopadu aranžman mogao biti završen, ističu iz Ministarstva financija. Svi recentni pokazatelji ukazuju na to da bi se aranžman trebao zaključiti u listopadu, čime bi aktualna Vlada bila prva hrvatska Vlada kojoj je pošlo za rukom završiti stand by aranžman sa MMF-om, rečeno je na briefingu za novinare u Ministarstvu financija. Pritom su, uz ostao, istaknuti podatci o gospodarskom rastu u prošloj godini od 4,3 posto, te smanjenju proračunskog deficita na 4,1 posto. Najavljeno je sudjelovanje hrvatskog izaslanstva na zasjedanju Skupštine MMF-a i Svjetske banke 22. i 23. travnja u Washingtonu te razgovori na newyorškoj burzi o mogućnosti uvrštenja Ine u izlistavanje na toj burzu. Misija MMF-a i Europska komisija u svojim izvješćima o Hrvatskoj pozitivno ocjenjuju provedbu ekonomskog programa Vlade, uz rezerve koje iskazuju prema restrukturiranju brodogradilišta i dinamici privatizacije HT-a i Ine. Vlada si, pak, ne nameće vremenske limite za privatizaciju tih tvrtki, kako bi što kvalitetnije procijenila njihovu vrijednost i u konačnici postigla njihovu bolju cijenu, kažu u Ministarstvu financija ističući da je riječ o tvrtkama koje posluju sa značajnim dobitima i čija vrijednost raste. Kako je značajan dio sredstava iz privatizacije Ine i HT-a namijenjen povratu duga umirovljenicima, to je dodatni razlog za kvalitetnu procjenu vrijednosti tih tvrtki, naglašava se. Na upit kada će biti donesena odluka o načinu daljnje privatizacije Ine, iz Ministarstva navode da će to biti u lipnju, te da se za jesen planira uvrštenje Ininih dionica na burzu i to tako da će jedna dio tih dionica biti uvršten na domaće burze, a drugi na neku od stranih.

VLADA PREDLOŽILA RAZRJEŠENJE PREDSJEDNIKA UPRAVE HP-A

Na izvanrednoj telefonskoj sjednici u utorak hrvatska Vlada je zbog nepravodobne isplate mirovina predložila Nadzornom odboru Hrvatske pošte razrješenje predsjednika Uprave Milana Skoblara. Nadzornom odboru Vlada je predložila da za vršitelja dužnosti predsjednika Uprave imenuje člana Uprave Andreja Sardelića, priopćeno je iz Vlade. Na navode iz Hrvatske pošte da su svoj dio posla obavili na vrijeme priopćenjem je reagiralo i Ministarstvo financija navodeći da su sredstva za mirovine i socijalna davanja isplaćivana od 10. do 13. travnja te da je HP imala pet dana (od utorka do subote prošlog tjedna) da mirovine dostavi na kućne adrese. Stoga Ministarstvo od HP traži detaljne podatke o dinamici isplate proteklog tjedna, koliko je od uplaćenih 465 milijuna kuna isplaćeno umirovljenicima prije Uskrsa, a posebno koliko su mirovina dostavili na kućne adrese u petak 14. i subotu 15. travnja. Ministarstvo navodi da su mirovine putem poštanskih uputnica plaćane 11., 12. i 13. travnja, s time da je 11. travnja isplaćeno 255,4 milijuna kuna, 12. travnja 21,2 milijuna kuna, a 13. travnja 193 milijuna kuna. Također dodaje kako HP nije upozorila Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje niti Ministarstvo financija da nije u mogućnosti distribuirati sve mirovine prije Uskrsa. S obzirom da se za distribuciju mirovina Hrvatskoj pošti iz Državnog proračuna plaća naknada od 2,25 posto ukupnog iznosa mirovina, što iznosi u prosjeku 12,8 milijuna kuna na mjesec, Ministarstvo navodi kako se od nje očekuje i dodatni angažman i napor u ovakvim situacijama.

HFP: DO KRAJA TJEDNA PREPORUKA O IZBORU KONZULTANTA ZA BRODOGRADILIŠTA

Radna grupa za ocjenu ponuda potencijalnih Vladinih savjetnika za restrukturiranje brodogradilišta dat će do kraja tjedna preporuku Vladi o izboru savjetnika za izradu Prijedloga nacionalnog programa restrukturiranja hrvatske brodogradnje, doznaje se iz Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP). Radna grupa je na današnjem sastanku s predstavnicima triju konzultantskih grupacija još jednom razmotrila tehničke i financijske aspekte njihovih ponuda te razjasnila neka otvorena pitanja, kaže potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac. Preporuka Vladi, odnosno njezinom Povjerenstvu za brodogradnju, koje donosi konačnu odluku, trebala bi biti gotova do kraja tjedna, rekao je Gotovac. Za savjetničke usluge u procesu restrukturiranja brodogradilišta javilo se pet konzultantskih grupacija. Po razmatranju tehničkog dijela ponuda, sastavljena je 'short lista' od tri grupacije. Na toj listi su konzorcij Roland Berger u partnerstvu s britanskom tvrtkom First Marine International te zagrebačkim Ekonomskim fakultetom i Brodarskim institutom, zatim konzultantska kuća HVB Global Shipping te švedska kompanija Lagerkvist & Partners. Od savjetnika se traži da na temelju vladinih strateških smjernica razvitka hrvatske brodogradnje te postojećih planova restrukturiranja pojedinih brodogradilišta, ocijeni stanje i potencijale hrvatske brodogradnje te predloži mjere za njihovo postizanje, koji bi se uvrstili u Nacionalni program restrukturiranja hrvatske brodogradnje. Izrada programa uvod je i u buduću privatizaciju pet velikih brodogradilišta do 2015. godine. Ukupni izvoz hrvatske brodogradnje godišnje se kreće između 500 i 700 milijuna dolara i čini 12 do 15 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Samo u 2005. isporučen je 21 brod, vrijedan 569 milijuna dolara, dok je u knjigama narudžbi hrvatskih brodogradilišta, koja izravno zapošljavaju više od 12 tisuća radnika, više od 70 brodova, vrijednih oko 2,68 milijarde dolara.

HAT O PREUZIMANJU ISKON INTERNETA OD STRANE HT-A

Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) primijenit će sva raspoloživa zakonska sredstva i pokušati spriječiti preuzimanje Iskon Interneta od strane HT- Hrvatskih telekomunikacija, objavili su prošloga petka iz HAT-a. Članovi Vijeća HAT-a, navodi se u priopćenju, smatraju da najavljeno preuzimanje ne ide u prilog liberalizaciji tržišta. Način osvajanja tržišta trebao bi, kako kažu, biti kroz konkurentnost ponude, a ne kupovinom tržišnih konkurenata. HAT analizira kakve bi posljedice na tržište imala ta akvizicija te će poduzeti sve radnje iz svoje nadležnosti za onemogućavanje zlouporabe nadmoćnog položaja na telekomunikacijskom tržištu. Inače, ovih dana je objavljeno kako je T-HT kupio strateški udio u Iskon Internetu te kako će transakcija biti zaključena do 15. svibnja. Financijske pojedinosti posla nisu objavljene. Iz T-HT-a su pojasnili kako je cilj kupnje osigurati Iskonu samostalnost i osigurati daljnji razvoj tvrtke. Iskon Internet prošle je godine ostvario pet milijuna kuna dobiti i ukupne prihode od 80,8 milijuna kuna.

HANFA: PAKRACU ODOBRENA PONUDA ZA PREUZIMANJE D. I. PAPUK

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je gradu Pakracu objavljivanje ponude za preuzimanje Drvne industrije (D.I.) Papuk, i to po cijeni od jedne lipe po dionici. Kako se navodi u rješenju Hanfe, Grad Pakrac vlasnik je 81.969 redovnih dionica D.I. Papuka, koje čine 41 posto temeljnog kapitala te tvrtke, a cijena za preostale dionice u skladu je sa zakonom, jer je Grad Pakrac dionice stjecao "bez naknade, temeljem više ugovora, sklopljenih sukladno Odluci Vlade Hrvatske o financijskoj i vlasničkoj konsolidaciji Izdavatelja od 4. kolovoza 2004.". Tako bi za preuzimanje svih preostalih 118.236 dionica D.I. Papuk Grad Pakrac trebao izdvojiti ukupno 1.182,36 kuna. Obveza Grada Pakraca, dodaje se, da objavi ponude za preuzimanje nastala je u studenom prošle godine, kad je sklapanjem Ugovora o prijenosu dionica bez naknade s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje stekao 14.264 ili 7,12 posto dionica D.I. Papuka te time prešao prag od 25 posto od ukupnog broja glasova koje daju dionice s pravom glasa.

JAVNI POZIVI ZA OSNIVANJE I RAZVOJ KLASTERA

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo je u srijedu javne pozive za projekte "Klasteri - udruživanjem do uspjeha" i "Preventivna zaštita potrošača" za 2006. godinu. Javni poziv za Projekt "Klasteri - udruživanjem do uspjeha" namijenjen je predstavnicima te voditeljima klastera, odnosno međusobno povezanih gospodarskih subjekata i ostalih institucija, čiji je rezultat djelatnosti cjeloviti proizvod, grupa proizvoda ili usluga. Ministarstvo će, kako su pojasnili, sufinancirati do 50 posto troškova za usluge studije opravdanosti osnivanja klastera, izrade plana i programa rada, investicijskog projekta, tehničko-tehnološkog elaborata, stručnog usavršavanja i ostalih intelektualnih usluga, zatim izradu dizajna proizvoda, ambalaže i poslovne dokumentacije, promidžbene aktivnosti, nabavku i prilagodbu informacijsko-komunikacijske tehnologije te operativne troškove voditelja klastera. Za provedbu ovog projekta, kako navode iz Ministarstva, osigurano je više od pet milijuna kuna, međutim, poduzetničkim su klasterima dostupna i sredstva od 24 milijuna kuna za poticanje konkurentnosti u okviru Operativnog plana poticanja poduzetništva za 2006. godinu, kao i drugi bespovratni poticaji. Na Javni poziv za Projekt "Preventivna zaštita potrošača" mogu se javiti udruge za zaštitu potrošača registrirane sukladno Zakonu o udrugama. Nepovratna financijska sredstva u iznosu od 300 tisuća kuna dodjeljuju se za sufinanciranje prostora i oprema za savjetovanje potrošača, sufinanciranje režijskih troškova i sufinanciranje naknada za rad stručnjaka za pojedina područja koji pružaju pomoć udrugama pri savjetovanju potrošača, koji ne smiju biti veći od 30 posto od ukupno dobivenih financijskih sredstava.

MINISTRI OBIŠLI GRADILIŠTA PLINOVODA PULA - KARLOVAC

Gradilišta magistralnog plinovoda Pula - Karlovac obišli su u utorak ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, ocijenivši da radovi teku prema utvrđenim terminima. Magistralni plinovod Pula - Karlovac počeo se graditi 18. siječnja u blizini malog istarskog grada Barbana. Taj izuzetno složen i zahtjevan građevinski pothvat, vrijedan 90 milijuna eura, zbog projektne specifičnosti dijelova trase i rokova za realizaciju podijeljen je na četiri dionice. Prve tri dionice: terminal Pula - Bateli, Bateli - Marčelji i Marčelji - Delnice gradi austrijsko-talijanski konzorcij Habau-Ghizzoni, dok četvrtu dionicu od Delnica do čvora u Draganiću pokraj Karlovca gradi domaći konzorcij. Ministri su obišli i trasu plinovoda II. i III. dionice, ukupne duljine 100,5 kilometara . U tijeku su radovi i na ostalim dionicama čiji se dovršetak očekuje s prvim danima listopada kada će uslijediti spajanje, ispitivanje, tehnički pregled i usklađivanje s postojećim sustavom te zatim spajanje s proizvodnim poljem sjevernog Jadrana. Kod izgradnje plinovoda Plinacro se rukovodi željom da intervencije u prirodi budu što manje vidljive, a sigurnost i zaštita okoliša na najvišoj razini, te je prvi put u Hrvatskoj uveden i ekološki dnevnik u koji se svakodnevno unose zapažanja s trase i potom po potrebi dostavljaju nadležnim ministarstvima. Ministar gospodarstva Branko Vukelić rekao je kako je i više nego zadovoljan viđenim te izrazio zadovoljstvo "jer ćemo u listopadu imati završenu žilu kucavicu od Pule do Slavonskog Broda, što je osnova za daljnji razvoj plinske mreže u Hrvatskoj". Magistralni plinovod Pula - Karlovac, ukupne duljine 190,7 kilometara, svojom trasom prolazi Istarskom, Primorsko-goranskom i Karlovačkom županijom, odnosno područjem čak 28 općina i gradova. Kada se dovrši i potom spoji s plinovodom koji gradi Ina, hrvatski potrošači do ekološki i ekonomski najpovoljnijeg energenta, sjevernojadranskog plina, dolazit će izravno, a ne kao do sada zaobilaznim putem preko Italije i Slovenije.

2. MAKROEKONOMSKI POKAZATELJI

GODIŠNJA STOPA INFLACIJA U OŽUJKU 3 POSTO

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku su u odnosu na veljaču u prosjeku bile više za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2005., porasle za 3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. To je znatno usporavanje godišnje stope inflacije koja je u veljači u odnosu na isti mjesec lani iznosila 3,6 posto, a u siječnju 3,9 posto.

D&B: KREDITNI REJTING ZA HRVATSKU DB4C

Svjetska bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) predviđa za Hrvatsku pozitivne trendove u 2006., a njezina je ocjena hrvatskog kreditnog rejtinga za travanj DB4c, koja je ostala nepromijenjena od veljače, kada je poboljšana nakon petogodišnjeg razdoblja tijekom kojih je ocjena bila DB4d, umjerenog rizika za ulaganja. Prema najnovijem izvješću, koje prenosi zagrebačka tvrtka BonLine, D&B očekuje da će Hrvatska ubrzati rast BDP-a sa 4,2 posto u 2006. na 4,4 posto u 2007. godini, te da će ekonomski rast biti rezultat povećanja stranih investicija i rasta privatne potrošnje.

INFONEKRETNINE: RAST CIJENA NEKRETNINA

Prema istraživanju riječkog oglasnika Infonekretnine, koje je provedeno na osnovi objavljenih oglasa, cijene nekretnina su u prvom tromjesečju ove godine povećane za 2 do 3 posto, rast cijena je, u odnosu na prethodnih pet godina usporen, ali maksimalne cijene još nisu postignute. Kako navode iz tog oglasnika, u više od 90 posto agencija za kupoprodaju nekretnina smatraju da je većina cijena nerealno visoka, ali i da će se povećanje nastaviti do kraja 2006. Iz Infonekretnina navode da je kupoprodaja nekretnina u 2005. u odnosu na prethodnu godinu smanjena za oko 20 posto, ali da to nije utjecalo na smanjenje cijena. Ocjenjuju da kupovna moć građana nije povećana, da se cijene nekretnina stalno povećavaju te da stoga većina kupaca traži nekretnine do 100.000 eura. Kupci sve više traže manje stanove, za veće nemaju novca, pa je smanjena ponuda manjih stanova. Prema istraživanju Infonekretnina, u prvom tromjesečju ove godine prosječna cijena jednosobnih stanova u Zagrebu je bila 68.682 eura, dvosobnih 108.737 eura, te trosobnih 171.184 eura. Cijena zemljišta za gradnju iznosi u prosjeku 125 eura po četvornom metru, a prosječna cijena četvornog metra kuće je 1.273 eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine cijene cu povećane za oko 15 posto, a u prvom tromjesečju rasle su za 2 do 3 posto. Cijene stanova na riječkom području su 20 do 30 posto manje nego u Zagrebu. Prosječna cijena jednosobnih stanova je 56.397 eura, dvosobnih 82.565 eura, a trosobnih 108.088 eura. Prosječne cijene zemljišta su 57 eura po četvornom metru, a kuća 1.007 eura.

3. BANKARSTVO I FINANCIJE

SDA: TRŽIŠNA VRIJEDNOST VRIJEDNOSNIH PAPIRA 222 MILIJARDE KUNA

Tržišna vrijednost ukupno 1.035 vrijednosnih papira u Hrvatskoj iznosila je na kraju ožujka ove godine 239,9 milijardi kuna, odnosno 48,3 posto više od njihove nominalne vrijednosti, koja ukupno iznosi nešto manje od 161,75 milijardi kuna, podaci su Središnje depozitarne agencije (SDA). Pritom je tržišna vrijednost ukupno 932 dionice bila 197 milijardi kuna ili čak 82,12 posto od ukupnog iznosa. Tržišna vrijednost svih 50 obveznica iznosila je pak 30,76 milijardi kuna (12,83 posto), a zapisa 12,03 milijarde kuna (5,01 posto), dok se na ostale vrijednosne papire odnosi 97,3 milijuna kuna ili 0,04 posto. U vlasništvu domaćih pravnih i fizičkih osoba na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja bilo je 55,69 posto hrvatskih vrijednosnih papira, od toga 46 posto u vlasništvu pravnih i tek 9,69 posto fizičkih osoba. Tržišna vrijednost papira u domaćem vlasništvu tako iznosi više od 133,6 milijardi kuna, podaci su iz Statističkog biltena SDA. Tome treba pridodati i dio od 45,14 milijardi kuna (18,82 posto) vrijednih vrijednosnih papira upisanih pod skrbničke račune, kao i dio od 494,75 milijuna kuna (0,19 posto) vrijednih papira upisanih na račun portfelja. U vlasništvu stranih osoba su pak, prema podacima SDA, na kraju ožujka ove godine bili vrijednosni papiri tržišne vrijednosti veće od 60,66 milijardi kuna, što čini 25,28 postotni udio u ukupnoj tržišnoj vrijednosti svih hrvatskih vrijednosnih papira.

PBZ CARD IZDAO KOMERCIJALNE ZAPISE

Kartična tvrtka PBZ Card izdala je u četvrtak prvu tranšu svojih komercijalnih zapisa u iznosu od 85 milijuna kuna, na rok od 364 dana, s dospijećem 19. travnja 2007. godine. Prva tranša komercijalnih zapisa PBZ Carda bit će uvrštena u Redovno tržište Zagrebačke burze, priopćeno je iz PBZ Carda. Prema Programu izdavanja svojih komercijalnih zapisa, PBZ Card će izdati komercijalne zapise ukupne nominalne vrijednosti 250 milijuna kuna, a izdana tranša dio je tog programa. Kartična kuća PBZ American Express od početka godine radi pod imenom PBZ Card, a osim proizvoda American Expressa integrirala je i proširila svoja poslovanje na Master Card i Visa kartice. PBZ Card specijaliziran je za izdavanje i procesiranje charge, kreditnih i debitnih kartica, a prema podacima tvrtke u Hrvatskoj je izdala preko dva milijuna Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron i American Express kartica.

ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND OSTVARIO IZNADPROSJEČNI PRINOS

Erste Plavi obvezni mirovinski fond (OMF) u prošloj je godini ostvario iznadprosječni prinos od 8,04 posto, a od početka ove godine do sredine travnja ostvario je prinos od 1,96 posto, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare tog fonda. Najveći dio portfelja, kako je istaknuo predsjednik Uprave društva Erste d.o.o. za upravljanje obveznim mirovinskim fondom Petar Vlaić, odnosi se na državne obveznice, 64,64 posto. Inozemna imovina u strukturi portfelja sudjeluje s 10,56 posto, a korporativne obveznice s 7,97 posto. Imovina Erste Plavog OMF-a trenutačno iznosi oko 1,4 milijarde kuna, a broj članova tog fonda premašio je 143 tisuće.

ZSE: DOGOVOR S INICIJATORIMA 3. BURZE; NOVI DIREKTOR ADNAN HAFIZADIĆ

Nakon obavljenih razgovora sa inicijatorima osnivanja nove hrvatske burze postignut je dogovor da se željene promjene i unaprjeđenja tržišta, umjesto osnivanjem nove, pokušaju provesti kroz postojeću Zagrebačku burzu, stoji u priopćenju sa u četvrtak navečer održane sjednice Naddzornog odbora (NO) te burze, od petka. Nadzorni odbor Zagrebačke burze na toj je sjednici izabrao i novog direktora burze. Tu će dužnost tako, umjesto trenutnog direktora u ostavci Marinka Papuge, do 30. rujna ove godine obavljati Adnan Hafizadić, dosadašnji član NO-a te pravni savjetnik Zagrebačke burze. Također, odlučeno je i da se privremeno obustave sve aktivnosti na povezivanju Zagrebačke i Varaždinske burze te da se izvan snage stave sve prethodne odluke NO-a glede aktivnosti na integraciji tih dviju burzi. Ujedno, za 30. svibnja ove godine zakazana je i skupština Zagrebačke burze, na kojoj bi se, među ostalim, trebalo odlučivati o izmjenama i dopunama statuta Burze u smislu sastava i mandata članova NO te Pravila glede dioničke strukture. Na njoj bi se trebali izabrati i novi članovi NO te donijeti odluka o davanju suglasnosti Upravi za otkup dionica Burze u trezor Društva.

4. TVRTKE

LITRA BENZIN SUPER 95 OSTAJE ISPOD 8 KUNA

Cijena benzinskog goriva Super 95 ostaje ispod 8 kuna, INA se odriče marže na taj derivat, izvijestio je u četvrtak novinare premijer Ivo Sanader nakon sastanka izaslanstava Vlade i Uprave Ine. Vlada je tražila da INA u maloprodaji ne uzima maržu što je prihvaćeno, rekao je Sanader napominjući da će INA i dalje djelovati na tržišnom načelu, ali je u dogovoru s Vladom napravila ustupak u pogledu cijene Supera 95 kojeg koristi najveći broj hrvatskih građana. Razliku u prihodima INA će pokriti cijenama drugih proizvoda, rekao je predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević. U politiku Ininih cijena, istaknuto je, uključen je i strateški partner mađarski MOL. Cijene ostalih naftnih derivata formirat će se prema tržišnom načelu, a sljedeća promjena cijena uslijedit će u ponedjeljak, najavio je Dragičević. "Ne želim biti zloguki prorok, ali završen je medeni mjesec cijena energenata na svjetskom tržištu, rekao je Sanader koji ne očekuje stabilizaciju ili pad tih cijena. Moguće je očekivati i veću cijenu plina. Predsjednik Uprave INE najavio je, naime, da će ta tvrtka za drugi kvartal podnijeti zahtjev za povećanjem cijene plina. Koliko će to biti nije rekao, naveo je tek da se s Ministarstvom gospodarstva još rade kalkulacije, odnosno tarifni sustav. Ipak, uvjeren je da povećanje cijene plina neće bitno utjecati na budžet građana, s obzirom da siromašni dio Hrvatske nema plin. Premijer Sanader izvjestio je da je na sastanku dobio čvrsta uvjerenja da će modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku biti gotova u planiranom roku, dakle, do konca 2009., odnosno 2010.

ACTAVIS POBOLJŠAO PONUDU ZA PLIVU NA 630 KUNA ZA DIONICU

Uprava islandske farmaceutske kompanije Actavis Group objavila je u četvrtak poboljšanu preliminarnu ponudu za akviziciju svih preostalih dionica Plive na Zagrebačkoj burzi te svih Plivinih GDR-ova na Londonskoj burzi, a poboljšani prijedlog uključuje ponudu od 630 kuna u gotovini po dionici, čime je ukupna vrijednost Plive procijenjena na približno 1,85 milijardi dolara. To je za 11 posto veća cijena za Plivine dionice od njihove prethodne preliminarne ponude. "Ovo je konačna izmjena našeg prijedloga koji i dalje podliježe standardnom due dilligence postupku", priopćila je islandska kompanija. "Odluka izvršnog odbora o poboljšanju ponude za Plivu odražava naše opsežne razgovore s mnogim od vodećih Plivinih dioničara u proteklih nekoliko tjedana kao i neke argumente Plivine uprave i njezinih savjetnika", naglasio je izvršni direktor i predsjednik Actavisa Robert Wessman.

QUAESTUS: PARTNERSTVO S ACTAVISOM JE NAJBOLJE RJEŠENJE ZA PLIVU

Investicijski fond Quaestus, koji okuplja devet uglednih hrvatskih tvrtki, ocijenio je da moguće partnerstvo Plive i Actavisa predstavlja najbolje rješenje za Plivine dioničare, zaposlenike, hrvatsko gospodarstvo i državu te istaknuo da u to partnerstvo želi investirati i dodatni hrvatski kapital. Quaestus smatra da poslovna strategija koju nudi Actavis jamči povećano zapošljavanje u Hrvatskoj, kao i dodatno iskorištavanje Plivinih istraživačko-razvojnih i proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju Quaestusa. Također, dodaje se da spremnost Actavisa da vlastite dionice izlista na jednoj od hrvatskih burzi, jamči dodatnu sigurnost i transparentnost za sve hrvatske sudionike te predstavlja snažan doprinos razvitku hrvatskog tržišta kapitala. Quaestus stoga Actavis vidi kao najkvalitetnijeg partnera koji jamči dugoročni rast vrijednosti Plive, za razliku od drugih mogućih preuzimatelja. U skladu s tim, navodi se u priopćenju, Quaestusovi investitori namjeravaju uložiti maksimalni mogući iznos, sukladno svojim pravilima i uvjetima investiranja, i dati podršku budućem razvitku Plive. Sudjelovanjem renomiranih hrvatskih tvrtki u novoj, financijski bitno poboljšanoj ponudi za Plivu, ispunjene su sve pretpostavke da se ovom konzorciju omogući 'due dilligence', navode iz Questusa. Quaestus Private Equity Partneri je menadžment kompanija koja upravlja prvim hrvatskim private equity poslovanjem. Ulagači su Privredna Banka Zagreb, Nexe Grupa, Croatia Osiguranje, Jamnica, M SAN Grupa, Fima Holding, Institut građevinarstva Hrvatske, Dalekovod i Konstruktor Inženjering.

UPRAVA TDR-A TUŽILA RADNIKE U ZAGREBU ZA SMETANJE POSJEDA

Uprava Tvornice duhana Rovinj (TDR) podnijela je Općinskom sudu u Zagrebu tužbu za smetanje posjeda protiv 36 radnika zagrebačkog pogona TDR-a koji su 7. travnja zauzeli bivšu Tvornicu duhana Zagreb (TDZ), sada zagrebački pogon TDR-a. TDR će u zaštiti svojeg vlasništva ustrajati na pravnim sredstvima, kaže se u priopćenju TDR-a od utorka. Tuženi radnici, međutim, nisu željeli preuzeti pozive sa zagrebačkog Općinskog suda jer su, kako tvrde, adrese na pozivima bile netočne. Uprava ističe da je TDR kupio TDZ 1998. godine, punih pet godina nakon pretvorbe i privatizacije TDZ-a. "Sve je očitije da slučaj 36 radnika zagrebačkog pogona nema obilježja radnog spora s poslodavcem i da se sve više politizira", ocjenjuje Uprava.

INA PREUZELA SPREMNIK GORIVA

Hrvatska naftna kompanija INA preuzela je na korištenje spremnik goriva u Prištini, za mjesečnu naknadu od 22.000 eura, namijenjenu kosovskom proračunu, priopćio je u srijedu UNMIK. Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen potpisao je u srijedu odluku kojom se INI omogućava da od UNMIK-a preuzme spremnik i koristi ga za svoje potrebe, na temelju ranije potpisanog ugovora između INA-e i Misije UN-a, priopćeno je u Prištini. Petersen je izjavio da je ta odluka važna za gospodarstvo Kosova kojem će INA osigurati i strateške rezerve goriva. U konzultacijama s KFOR-om i kosovskim institucijama, UNMIK je utvrdio da je INA najprikladniji partner jer je jedan od glavnih proizvođača i distributera naftnih derivata u regiju i zato što ima "impresivan poslovni učinak", navedeno je u priopćenju. Direktorica predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Prištini Iliriana Shehu izjavila je za Hina da je ugovor između INA-e i UNMIK-a dobar signal za strane ulagače na Kosovu. Ona je ocijenila da se gospodarska suradnje Kosova i Hrvatske sve više širi i obogaćuje novim oblicima.

5. SINDIKATI

URSH TRAŽI DA VLADA SPRIJEČI RAST CIJENA NAFTE

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) zatražila je u četvrtak od Vlade poduzimanje hitnih mjera radi sprečavanja daljnjeg porasta cijena nafte i naftnih derivata. URSH u priopćenju upozorava Vladu da bi daljnji rast cijena naftnih derivata i prelazak kritične granice od osam kuna po litri uvelike utjecao na povećanje cijena svih roba i usluga, time i povećanje troškova života, što će osjetiti svi, a najviše najsiromašniji građani Hrvatske. Sindikat podsjeća na dogovor ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića i sindikata o uvođenju modela koji bi smanjio cijenu goriva. Najavljene mjere nisu provedene, pa Hrvatska nespremna dočekuje nova poskupljenja. URSH ponovno predlaže Vladi prihvaćanje jednog od više mogućih modela - izdvajanje trošarina i naknada za ceste i autoceste iz osnovice PDV-a, model plivajućih trošarina ili usvajanje izmjena Pravilnika o određivanju cijena nafte, koji bi pravednije definirao osnovnu cijenu naftnih derivata.

HUS OGORČEN IZJAVAMA RADNIČKOG VIJEĆA I SINDIKATA POLJOPRIVREDE U TDR-U

Hrvatska udruga sindikata (HUS) izrazila je u četvrtak ogorčenje izjavama predstavnika Radničkog vijeća Tvornice duhana Rovinj (TDR) i Sindikata poljoprivrede u toj tvrtki. Predstavnici Radničkog vijeća i Sindikata poljoprivrede jučer su u Rovinju osudili 36 radnika koji su zauzeli zagrebački pogon TDR-a, bivšu Tvornicu duhana Zagreb (TDZ), ocijenivši da se time dovode u pitanje interesi, pa i egzistencija 3.000 zaposlenih u TDR-u. Smiješno je da sindikat koji je djelovao u TDZ-u i dopustio provedbu nezakonitih postupaka pretvorbe i privatizacije, kao i gašenje radnih mjesta, ima obraza javno osuđivati Ustavom opravdanu borbu radnika za očuvanje radnih mjesta, kaže se u priopćenju HUS-a. "Činjenica da je na tiskovnoj konferenciji uz njih sjedio predstavnik poslodavaca, jasno govori o tome čije interese zastupaju". Lažne su objede da TDZ u trenutku kad ga je preuzimao TDR nije radio, jer podaci potvrđuju da je tada kvalitetno radio s poznatim i priznatim robnim markama, tvrdi HUS.

RADNICI TDR-A ODBILI POSAO U ZAGREBAČKOM HOLDINGU

Radnici zagrebačkog pogona Tvornice duhana Rovinj (TDR), koji su 7. travnja zauzeli prostorije bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ) u Jagićevoj ulici, odbili su neslužbenu ponudu da se zaposle u zagrebačkom holdingu. Sindikalna povjerenica u zagrebačkom pogonu TDR-a Slavica Lovrić odnijela je u četvrtak u Gradsko poglavarstvo pismeni odgovor na neizravnu ponudu gradonačelnika Milana Bandića u kojem odbija mogućnost da 36 radnika uzme otpremnine i zaposli se u nekom gradskom poduzeću, ističući da oni i dalje žele proizvoditi cigarete. Zahvaljujemo na pomoći, ali mi smo već zaposleni u TDZ-u pa neka Bandić ponudi radna mjesta nekome od brojnih nezaposlenih Zagrepčana, izjavila je Lovrić Hini. Pobunjeni radnici i dalje ne žele prihvatiti odluku Uprave TDR-a o gašenju proizvodnje u Zagrebu te žele ishoditi poništenje privatizacije TDZ-a i nastaviti proizvodnju. Nakon što su u srijedu razgovarali s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, predstavnici radnika odnijeli su u četvrtak u Hrvatski sabor peticiju s podrškom odluci Sabora kojom se obvezuju državna tijela da postupe prema nalazima državne revizije o nezakonitostima u privatizaciji TDZ-a, kako bi i zastupnici potpisali tu peticiju. Osim toga, žele ponovno pokrenuti proizvodnju unatoč tvrdnji Uprave TDR-a da bi to bilo ilegalno. "Na potezu je Hrvatski fond za privatizaciju koji treba donijeti privremenu mjeru za TDZ, kako bi mogli raskinuti ugovor o najmu tvornice s TDR-om i potom registrirati novo trgovačko društvo za proizvodnju cigareta", rekla je Lovrić.

ROVINJ: RADNIČKO VIJEĆE I SINDIKAT OSUDILI ZAUZIMANJE TDR-OVA POGONA

Predstavnici Radničkog vijeća i Sindikata PPDIV-a podružnice u TDR-u na konferenciji za novinare u Rovinju u srijedu su osudili postupak zauzimanja zagrebačkog pogona TDR-a od skupine radnika. "U ime tri tisuće zaposlenika izražavamo nezadovoljstvo i ogorčenost izjavama i postupcima 30-ak naših kolega iz zagrebačkog pogona", kazao je predsjednik Radničkog vijeća Alen Obrovac. Po njegovim riječima njihovi zagrebački kolege zaposjedanjem tvornice u Zagrebu štete ne samo sebi nego dovode u pitanje njihovu egzistenciju i egzistenciju njihovih obitelji. "TDR nema veze s privatizacijom TDZ-a. Mi smo zagrebačku tvornicu kupili 1998., pet godina nakon njezine privatizacije. U to je vrijeme TDZ radio svaki drugi dan jer posla nije bilo, a TDR im je ustupio dio proizvodnje cigareta kako bi zadržali zaposlenost i proizvodnju", kazao je Obrovac. Zaključio je da su danas mali dioničari, njih oko četiri tisuće, vlasnici više od 50 posto Adris grupe, u sastavu koje posluje i TDR. Glavni povjerenik sindikalne podružnice PPDIV-a Damir Kuharić također je izrazio ogorčenost postupcima 30-ak radnika u zagrebačkom pogonu, jer, kako je kazao, ne bore se oni za prava radnika, već su u igri osobni interesi, a uključila se i politika. "Ne dopuštamo grupici naših kolega da upropasti ono što smo godinama stvarali", poručio je Kuharić. Na konferenciji za novinare Sabina Škrtić, direktorica ljudskih resursa u Adris grupi, govorila je o pomoći radnicima koji su se iz Zagreba preselili u Kanfanar, posebice u rješavanju stambenih pitanja. Iako je za hrvatske prilike prosječna plaća u Adris grupi visoka i iznosi 5730 kuna, visoke cijene najma stana u Kanfanaru i okolici velik su problem za radnike koji su se iz Zagreba preselili na rad u novu tvornicu u Kanfanaru. Stoga ćemo im pokušati pomoći sufinanciranjem stanovanja ili posredovanjem u dobivanju povoljnih zajmova, kazala je Sabina Škrtić.

6. UDRUGE

POSLODAVCI TRAŽE RASPRAVU O SLUČAJU TDR-A NA GSV-U

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uputila je u srijedu prijedlog Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo da na prvoj sljedećoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) uvrsti u dnevni red slučaj "zauzimanja" zagrebačkog pogona Tvornice duhana Rovinj (TDR). HUP traži da socijalni partneri razmotre točku pod nazivom "Socijalni dijalog i Ustavom zajamčene poduzetničke slobode i zaštita prava vlasništva u kontekstu zauzimanja imovine TDR-a i najave neovlaštene proizvodnje", kaže se u priopćenju. HUP smatra da Vlada zbog svoje ustavne funkcije mora preuzeti odgovornost za rješavanje takvih incidenata i konkretnim potezima pokazati pozitivan primjer ka održavanju i povećavanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Uprava TDR-a nedavno je podnijela Općinskom sudu u Zagrebu tužbu za smetanje posjeda protiv 36 radnika koji su 7. travnja zauzeli bivšu Tvornicu duhana Zagreb (TDZ), sada zagrebački pogon TDR-a.

7. SAJMOVI, KONFERENCIJE, FORUMI, SIMPOZIJI

SAJMOVI "GRAĐENJE I OPREMANJE" OD 25. DO 29. TRAVNJA NA ZV-U

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 25. do 29. travnja održat će se pet međunarodnih sajmova pod zajedničkim nazivom "Građenje i opremanje", a riječ je o međunarodnim sajmovima graditeljstva, obrtništva, alatnih strojeva i alata, zavarivanja i antikorozivne zaštite. Kako su istaknuli na ZV-u, to je najveća sajamska manifestacija na ZV-u po broju izlagača i izložbenoj površini u prvoj polovici godine. Tako će se na 85.000 četvornih metara predstaviti 1.562 izlagača iz 32 zemlje.

HRVATSKI PROIZVOĐAČI NA SAJMU U BRUXELLESU

Na međunarodnom sajmu morske hrane "European Seafood Exposition 2006", koji će se održati od 9. do 11. svibnja u Bruxellesu, po treći put sudjelovat će i pet hrvatskih tvrtki, objavili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Organizator nastupa hrvatskih tvrtki na tom sajmu je Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK. Na nacionalnom štandu veličine 30 četvornih metara izlagat će Adria d.d. iz Zadra, Lustra d.o.o. iz Brača, Marimirna d.d. iz Rovinja, Trenton d.o.o. iz Splita i Mirna Ribolov d.o.o. iz Rovinja. Sajam "European Seafood Exposition - ESE 2006" vodeći je međunarodni sajam morske hrane koji okuplja izlagače s područja tehnologije prerade ribe.

8. OSTALO

MMF U 2006. OČEKUJE U HRVATSKOJ GOSPODARSKI RAST OD 4,1 POSTO

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u srijedu kako očekuje da će hrvatsko gospodarstvo u 2006., ostvariti rast od 4,1 posto, kao i prošle godine dok za 2007. predviđa blago ubrzavanje rasta. U 2005., Hrvatska je ostvarila realni rast bruto domaćeg proizvoda od 4,1 posto, u 2006., očekuje se također rast od 4,1 posto, a u 2007., od 4,5 posto, rekao je MMF u svojim najnovijim polugodišnjim Svjetskim gospodarskim izgledima. MMF očekuje smanjivanje inflacije mjerene potrošačkim cijenama. Tako će rast potrošačkih cijena s 3,3 posto u 2005., pasti na 3,2 posto u 2006., te 2,5 posto u 2007., rekao je Međunarodni monetarni fond u svojim ekonomskim prognozama.

HINA

Marulićev trg 16, Zagreb

Tel. uredništva: 01/4808-686

Urednica:

Slavica Cvitanić

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙