FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: zajednička vježba hrvatskih i američkih snaga

Pula: zajednička vježba hrvatskih i američkih snagaPULA, 20. travnja 2006. (Hina) - U sklopu zajedničke vojne vježbeHrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i američkihzrakoplovnih snaga "Adriatic Sword 06", koja se u zračnom prostoru nadIstrom izvodi od 18. do 21. travnja, danas je u Zrakoplovnoj bazi uPuli simulirana zračna bitka.
PULA, 20. travnja 2006. (Hina) - U sklopu zajedničke vojne vježbe Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i američkih zrakoplovnih snaga "Adriatic Sword 06", koja se u zračnom prostoru nad Istrom izvodi od 18. do 21. travnja, danas je u Zrakoplovnoj bazi u Puli simulirana zračna bitka.

"Vrhunac je to vježbe lovačkih pilota i najzahtjevniji oblik izobrazbe", kazao je brigadir Ivan Bosak, zapovjednik Zračne baze u Puli. Nakon pilotskog sastanka i provjere spremnosti posade za spašavanje hrvatski su zrakoplovci, koji se školuju u bazama u Puli i na Plesu, u MIG-ovima 21 poletjeli iz pulske zrakoplovne baze, a američki u lovcima F-16 iz baze u Avianu.

U uvjetima odlične vidljivosti te po svim NATO-ovim standardima američki i hrvatski piloti izveli su više vježba u dvije zone nad Istrom, izmjenjujući napadačke uloge. Tijekom zajedničke vježbe izvedena je i vježba traganja i spašavanja pilota izbačenog na neprijateljskom području. Vježba, kojoj je u Puli nazočio i zapovjednik HRZ-a i PZO-a general bojnik Viktor Koprivnjak, ocijenjena je uspješnom.

"Cilj je zajedničkih vojnih vježba osposobiti lovačke pilote u zračnoj bitki i zaštititi suverenitet hrvatskoga zračnog prostora, što je i jedna od zadaća preuzetih u programu Partnerstvo za mir", ustvrdio je na prigodnoj konferenciji za novinare nakon vježbe brigadir Ivan Bosak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙