FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U povodu Svjetskog dana zdravlja predstavljena dječja zdravstvena knjižica

ZAGREB, 6. travnja 2006. (Hina) - Ministarstvo zdravstva i socijalneskrbi predstavilo je danas u povodu Svjetskog dana zdravlja, 7.travnja, "Zdravstvenu knjižicu od rođenja do punoljetnosti", koju će urodilištima dobiti svako dijete rođeno nakon 1. svibnja te djeca kojaiduće jeseni krenu u osnovnu školu.
ZAGREB, 6. travnja 2006. (Hina) - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi predstavilo je danas u povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, "Zdravstvenu knjižicu od rođenja do punoljetnosti", koju će u rodilištima dobiti svako dijete rođeno nakon 1. svibnja te djeca koja iduće jeseni krenu u osnovnu školu.

Zdravstvena knjižica sadržavat će niz važnih podataka vezanih uz rast i razvoj predškolskog i školskog djeteta radi boljeg uvida u njegovo ukupno zdravstveno stanje, rečeno je na konferenciji za novinare.

Prvi podaci bit će zabilježeni prilikom rođenja djeteta u rodilištu, a zatim će liječnici bilježiti sve promjene tijekom odrastanja - cijepljenja, sistematske preglede, preboljele bolesti, zdravstveno stanje zubi, socijalne uvjete obitelji itd.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić ističe da je za projekt izdvojeno milijun kuna i vjeruje da će od zdravstvene knjižice imati koristi djeca, roditelji i zdravstveni sustav jer će se moći kvalitetnije pratiti zdravstvenu skrb o djeci i uspoređivati se s drugim zemljama.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod geslom "Svi zajedno za zdravlje" i posvećen je zdravstvenim djelatnicima.

U hrvatskom zdravstvu danas radi 75.845 ljudi, među kojima je više od 57.000 zdravstvenih djelatnika, čiji se udio povećava u odnosu na administrativno-tehničko osoblje.

Broj od 272 liječnika na 100.000 stanovnika u nas je veći nego u Europskoj uniji (EU), no još uvijek je premalo liječnika specijalista, 176 na 100.000 stanovnika, pa je njihovo osposobljavanje jedan od važnih elemenata Nacionalne strategije zdravstva, upozorio je Ljubičić.

Među specijalistima najviše nedostaje kirurga, ginekologa i pedijatara, dok su specijalisti internističke struke loše teritorijalno raspoređeni.

Hrvatska je ispod prosjeka EU po broju medicinskih sestara pa će stoga iduće godine biti uvedeno pet novih specijalizacija za medicinske sestre.

Voditeljica Odjela za socijalnu medicinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Urelija Rodin navela je da je lani u Hrvatskoj rođeno 43.000 djece, što je značajno povećanje, jer je u 2004. rođeno tek nešto više od 40.000 djece. U 2004. perinatalna smrtnost iznosila je 5,8 promila, što je ispod prosjeka EU.

Zbog demografskih promjena u Hrvatskoj trebalo bi preusmjeriti zdravstveni sustav s obzirom na povećanje udjela starog stanovništva na 16,64 posto, dulje očekivano trajanje života koje je kod žena 79 godina, a muškaraca 72 godine, te pad stope mortaliteta koja je u 2004. iznosila nešto više od devet umrlih na 1.000 stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙