FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina optužena za prodaju organa osuđenika na smrt

LONDON, 19. travnja 2006. (Hina/AFP) - Kina ilegalno uzima organeosuđenih na smrt kako bi ih prodavala, optužuje skupina britanskihkirurga specijaliziranih za transplatacije u svom izvješću objavljenomu srijedu.
LONDON, 19. travnja 2006. (Hina/AFP) - Kina ilegalno uzima organe osuđenih na smrt kako bi ih prodavala, optužuje skupina britanskih kirurga specijaliziranih za transplatacije u svom izvješću objavljenom u srijedu.

"Nesporni dokazi te trgovine, koju kineske vlasti negiraju, nakupili su se posljednjih mjeseci", rekao je za BBC profesor Stephen Wigmore, predsjednik Britanske udruge za transplatacije (BTS).

"Vrijeme je da se odustane od takve prakse", dodao je.

Prema BTS-, tisuće organa se tako ilegalno transplatira svake godine bez odobrenja donatora.

Datumi pogubljenja osuđenika na smrt, ističu britanski kirurzi, biraju se prema zahtjevima za organima pacijenata, od kojih je sve veći broj iz zapadnih zemalja.

Skupine za zaštitu prava čovjeka već dugo vremena optužuju Kinu da uzima i prodaje organe osuđenih na smrt čiji je broj, prema Amnesty Internationalu, 2004. godine bio 3.400.

I bolnice navodno tajno kradu organe žrtava nesreća.

Jedan je neimenovani kineski dužnosnik prošli tjedan priznao da se organi osuđenika na smrt koriste u rijetkim slučajevima, ali uvijek uz pristanak zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙