FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela s radom britanska služba nalik američkom FBI-ju

LONDON, 3. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Britanija je u ponedjeljakpokrenula novu službu za borbu protiv kriminala osmišljenu po uzoru naamerički Savezni istražni ured (FBI), kojoj su meta najvažnije bandešto stoje iza trgovine ljudima i krijumčarenja droge.
LONDON, 3. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Britanija je u ponedjeljak pokrenula novu službu za borbu protiv kriminala osmišljenu po uzoru na američki Savezni istražni ured (FBI), kojoj su meta najvažnije bande što stoje iza trgovine ljudima i krijumčarenja droge.

Agencija za težak organizirani kriminal (SOCA) imat će oko pet tisuća zaposlenih i borit će se protiv trgovine ljudima, tzv. traffickinga, krijumčarenja ljudi, globalnih pedofilskih mreža i sofisticiranih prevaranata.

Britanski premijer Tony Blair svečano je u ponedjeljak u Downing Streetu obilježio početak rada nove službe i izjavio kako je došlo vrijeme da se stane na kraj "tiraniji" organiziranoga kriminala.

"Znamo da postoji organizirana zločinačka aktivnost", rekao je. "Razina sofisticiranosti, razina, iskreno, okrutnosti na kojoj danas funkcioniraju te bande znači da moramo drukčije (djelovati)", rekao je.

"Ne vidim apsolutno ništa što smije stati ispred temeljne slobode ljudi ove zemlje, da budu slobodni od tiranije... toga tipa organiziranog kriminala. Učinit ćemo sve što možemo da to postignemo".

SOCA će imati nove ovlasti poput prava na upotrebu dokaza dobivenih prisluškivanjem telefona, pravo nagodbe sa svjedocima i mnogo napredniji sustav zaštite svjedoka.

Ministar unutarnjih poslova Charles Clarke procijenio je da organizirani kriminal Britaniju stoji između 20 i 40 milijarda funta na godinu, što je 210 do 420 milijarda kuna.

Prošli je mjesec londonska policija priopćila da je u glavnome gradu 170 organiziranih banda u kojima djeluju kriminalci 24 različite nacionalnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙