FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

San Francisco obilježava stotu godišnjicu velikog potresa

WASHINGTON/SAN FRANCISCO, 18. travnja (Hina) - Sirenama u zoru teprigodnim skupovima San Francisco je u utorak obilježio 100.godišnjicu velikog potresa u kojem je poginulo tisuće ljudi, a većidio grada uništen.
WASHINGTON/SAN FRANCISCO, 18. travnja (Hina) - Sirenama u zoru te prigodnim skupovima San Francisco je u utorak obilježio 100. godišnjicu velikog potresa u kojem je poginulo tisuće ljudi, a veći dio grada uništen.

Sirene su u 5:12 obilježile trenutak kada je 18. travnja 1906. San Francisco pogodio potres jačine 7,9 stupnjeva u kojem je život izgubilo više od 3.000 njegovih stanovnika.

Potres i požar koji je nakon njega buktio danima uništili su grad ostavljajući 225.000 od tadašnjih ukupno 400.000 stanovnika bez krova nad glavom.

San Francisco je brzo obnovljen i nakon devet godina bio je domaćin Svjetske izložbe.

Potres iz 1906. uzrokovao je pomak u tektonskom rasjedu San Andreas, jednom od osam rasjeda koji prolaze širim područjem grada.

Stručnjaci se slažu kako San Franciscu, smještenom na tako trusnom području, kojega unatoč tome njegovi stanovnici ne napuštaju, i dalje prijeti mogućnost razornog potresa.

Prema studiji američkih geologa vjerojatnost razornog potresa u San Franciscu snage 6,7 stupnjeva ili jačega do 2032. godine je veća od 62 posto.

Ponavljanje potresa na rasjedu San Andreas sličnom onom od prije sto godina danas bi dovelo do smrti između 3.000 i 5.000 ljudi u San Franciscu i okolici, a bez krova nad glavom bi ostalo 250.000 ljudi, smatraju geolozi.

Znanstvenici upozoravaju kako su drugi rasjedi jednako opasni. Očekuju kako bi eventualni novi katastrofalni potres mogao ponajprije doći od rasjeda Hayward koji se proteže duž istočne strane zaljeva San Francisco i ispod mjesta Oakland i Berkeley.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙