FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pred Sudom BiH počeo proces protiv dužnosnika SDS-a

SARAJEVO, 18. travnja 2006. (Hina) - Pred tročlanim vijećem SudaBosne i Hercegovine kojim predsjeda sudac Salem Miso u utorak je uSarajevu počeo proces protiv četvorice bivših visokih dužnosnikaSrpske demokratske stranke (SDS) optuženih za višemilijunskepronevjere novca iz fondova Privredne banke Istočno Sarajevo (PBIS) teza pomaganje optuženima za ratne zločine.
SARAJEVO, 18. travnja 2006. (Hina) - Pred tročlanim vijećem Suda Bosne i Hercegovine kojim predsjeda sudac Salem Miso u utorak je u Sarajevu počeo proces protiv četvorice bivših visokih dužnosnika Srpske demokratske stranke (SDS) optuženih za višemilijunske pronevjere novca iz fondova Privredne banke Istočno Sarajevo (PBIS) te za pomaganje optuženima za ratne zločine.

Uz bivšeg člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića optuženi su i ratni ministar pravde u vladi bosanskih Srba Momčilo Mandić koji je bio direktor pa vlasnik PBIS, nekadašnji utjecajni SDS-ov čovjek zadužen za područje istočne Bosne Milovan Cicko Bjelica te Milorad Govedarica.

Sva četvorica u zatvoru su od 2005. godine a optužnica ih tretira kao članove organizirane kriminalne skupine koja je prijevarama osiguravala novac za financiranje SDS-a ali i za skrivanje optuženih za ratne zločine, prije svega Radovana Karadžića.

Prema navodima optužnice četvorica optuženih organizirala su dodjelu kredita iz fondova PBIS za tvrtke "Spektra" i "Matres" koje su bile samo pokriće za djelovanje SDS-a.

Tako je, primjerice, samo poduzeću "Matres" bez ikakvih potrebnih jamstava dodijeljen iznos koji je s kamatama narastao na 2,3 milijuna konvertibilnih maraka (oko milijun i 150 tisuća eura) a taj zajam ne samo da nije vraćen nego ga je PBIS otpisala uoči privatizacije banke odnosno njene prodaje Mandiću.

Istražujući poslovanje PBIS, tužitelji su došli do podatka da je Momčilo Krajišnik, nekadašnji član Predsjedništva BiH, u ožujku 1998. od tadašnjeg potpredsjednika vlade SR Jugoslavije Nikole Šainovića tražio da se na račun ove banke uplati iznos od dva milijuna američkih dolara.

Nešto kasnije Beogradska banka isplatila je PBIS svotu od tri milijuna tadašnjih njemačkih maraka a u optužnici se tvrdi da je Mandić cjelokupnu svotu dao za Karadžićevu zaštitu.

Podaci o takvim aktivnostima odnosno vezama s Karadžićem bili su razlogom da Europska unija i SAD 2003. godine stave Mandića na popis osoba kojima se zabranjuje izdavanje ulaznih viza.

Momčilo Mandić godinama je bio nedostupan pravosuđu BiH a uhićen je tek u ljeto prošle godine zahvaljujući akciji policije u Crnoj Gori te je nakon toga izručen Tužiteljstvu BiH.

Ostala trojica uhićena su na području BiH gdje su i živjela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙