FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sedam Filipinaca razapeto na križ povodom uskrsnog rituala

ZAGREB/MANILA, 14. travnja 2006. (Hina) - Najmanje sedam filinskihvjernika pribijeno je na Veliki petak na drvene križeve u Cutudu, uritualu u kojem se brojnim vjernicima i turistima dočarava patnja iIsusova smrt.
ZAGREB/MANILA, 14. travnja 2006. (Hina) - Najmanje sedam filinskih vjernika pribijeno je na Veliki petak na drvene križeve u Cutudu, u ritualu u kojem se brojnim vjernicima i turistima dočarava patnja i Isusova smrt.

Rimokatolička crkva službeno negoduje zbog popularnih krvavih rituala, ali uglavnom ih ne sprječava. Organizatori brane taj stari obred koji je ujedno postao i pravim turističkim mamcem i dokazao se kao dobar izvor prihoda.

Jake mjere sigurnosti uvedene su u selu Cutud u pokrajini Pampanga, 75 kilometara sjeverno od glavnog grada Manile, gdje se u petak okupilo više od deset tisuća ljudi, među kojima i strani turisti, kako bi vidjeli uskrsni ritual, izjavili su lokalni dužnosnici.

Šef lokalne policije Enrico Salapong izjavio je da je 350 policajaca, od kojih su neki u uniformama a neki u civilu, razmješteni kako bi osiguravali red.

"Uzeta je u obzir mogućnost terorističkih napada budući da su ovdje i lokalni i strani turisti", rekao je on.

Vlasti su ranije priopćile da nisu dobile određene prijetnje, ali da su pOjačale mjere sigurnosti za blagdan.

Hitna pomoć i vatrogasci također su u stanju pripravnosti u Cutudu, gdje se najmanje 14 mučenika prijavilo za pribijanje na križ. Cutud je poznat kao filipinska Golgota i glavno je poprište pribijanja na križ.

Ritual počinje mimohodom mučenika do obližnjeg brda s drvenim križevima na leđima.

Iza njih je u povorci hoda i nekoliko stotina pokajnika, bosonogih i bez košulja koji svoja leđa bičuju štapovima od bambusa i špagama na čijim su krajevima svezani komadi razbijenog stakla.

Desetcentimentarski čavli uronjeni prethodno u alkohol pribijaju su u dlanove i stopala svakog "Krista", nakon čega se križevi podižu u uspravni položaj.

Strancima je od 1987. godine zabranjeno sudjelovanje u tom obredu kada je otkriveno da je Japanac razapet na križ u stvari glumac koji je potajno sniman za pornografski video.

Uskrs je glavna svetkovina na Filipinima gdje je od 82 milijuna stanovnika više od 85 posto katolika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙