FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: vijećnici pozvali da se urede birački popisi

VUKOVAR, 12. travnja 2006. (Hina) - Vukovarsko je Gradsko vijeće nadanašnjoj sjednici pokrenulo inicijativu za izmjenu Zakona oprebivalištu i boravištu i Zakona o popisu birača kako bi se do novihizbora uredili birački popisi u Vukovaru koji se, kako je zaključeno,ne podudaraju s podatcima o broju stanovnika u gradu.
VUKOVAR, 12. travnja 2006. (Hina) - Vukovarsko je Gradsko vijeće na današnjoj sjednici pokrenulo inicijativu za izmjenu Zakona o prebivalištu i boravištu i Zakona o popisu birača kako bi se do novih izbora uredili birački popisi u Vukovaru koji se, kako je zaključeno, ne podudaraju s podatcima o broju stanovnika u gradu.

Oduku o pokretanju inicijative za izmjenu Zakona o prebivalištu i boravištu i Zakona o popisu birača Gradsko je vijeće donijelo na prijedlog nezavisnog vijećnika Pilipa Karaule.

Obrazlažući prijedlog izmjena spomenutih zakona, Karaula je naveo kako je po popisu stanovnika iz 2001. grad Vukovar imao više od 31.500 stanovnika. "Na prošlim lokalnim izborima 2005. u gradu je bilo pak više od 33.300 birača", rekao je Karaula. Dodao je kako se pitanje neusklađenosti popisa stanovništva i birača u Vukovaru "znatnije potakne prije svakih izbora, a onda se, kad prođu, njegovo rješavanje ostavi za neko drugo vrijeme".

Gradsko vijeće u inicijativi za izmjenu Zakona o prebivalištu i boravištu i Zakona o popisu birača predlaže da se popisi birača u Vukovaru urede "tako da se evidencija prebivališta hrvatskih državljana s biračkim pravom vodi po službenoj dužnosti, na temelju stvarnih i provjerljivih činjenica, a ne isključivo na osnovi osobne prijave građana".

U međuvremenu od Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Policijske uprave zatraženo je da ažuriraju popise birača u Vukovaru u skladu sa svojim obvezama iz Zakona o popisima birača i Zakona o prebivalištu i boravištu kako bi se utvrdio stvaran broj hrvatskih državljana - stanovnika grada Vukovara koji imaju biračko pravo.

Inicijativu za izmjenu Zakona o prebivalištu i boravištu i Zakona o popisu birača Gradskog je vijeće uputilo Vladi, Hrvatskom saboru, županijskom Uredu državne uprave i vukovarsko-srijemskoj Policijskoj upravi.

Inicijativu su podražli svi vijećnici, osim dvojice iz SDSS-a koji su bili suzdržani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙