FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Najveći štrajk liječnika na sveučilišnim klinikama

BERLIN, 11. travnja 2006. (Hina) - Trotjedne prosvjedne akcijeliječnika na njemačkim sveučilišnim klinikama kulminirale su u utorakopćim štrajkom 12.000 liječnika koji su tražili bolje uvjete rada iveće plaće.
BERLIN, 11. travnja 2006. (Hina) - Trotjedne prosvjedne akcije liječnika na njemačkim sveučilišnim klinikama kulminirale su u utorak općim štrajkom 12.000 liječnika koji su tražili bolje uvjete rada i veće plaće.

Na središnjem prosvjedu u Koelnu, oko 6000 okupljenih liječnika je ponovno istaknulo zahtjeve za boljim uvjetima rada, prije svega reguliranim radnim vremenom, te 30-postotinim povećanjem plaće.

"Mi moramo prekinuti s dugogodišnjom antiliječničkom politikom", izjavio je predsjednik Saveza njemačkih liječnika Joerg Dietrich Hoppe te je upozorio na pojavu odljeva mladih liječnika u zemlje u kojima oni mnogo bolje zarađuju, poput Velike Britanije i skandinavskih zemalja.

"Mi smo poslodavcima ponudili poštene pregovore, ali oni nažalost provode nečasne političke sukobe preko leđa liječnika", izjavio je predsjednik sindikata liječnika "Marburški savez", Frank Ulirch Montgomery.

Pregovori s predstavnicima saveznih pokrajina, koje su ujedno i poslodavci liječnicima na sveučilišnim klinikama, propali su prije dva tjedna.

Poslodavci su na protestnu akciju reagirali s ogorčenjem. "Nastavak protesta u organizaciji Marburškog saveza je u najmanju ruku neodgovoran i negativno djeluje na psihičko i fizičko stanje pacijenata", smatra predsjednik Udruge javnih bolnica Georg Baum.

U Goettingenu, gdje je zbog štrajka otkazano 80 posto svih operacija, jedan se pacijent ozlijedio kada je pokušao otkloniti štrajkačke barikade.

Prosvjedi bi trebali biti nastavljeni sljedećeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙