FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasprava o SDP-ovu prijelogu za smjenom Damira Polančeca

ZAGREB, 11. travnja 2006. (Hina) - U ime Kluba SDP-a Milanka Opačićje u nastavku saborske sjednice pozvala zastupnike da izglasajunepovjerenje potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, u čemu su ih podržali IDS, HNS i HSP, dok HDZ ocjenjuje da je cijeli slučajpokrenut iz politikantskih razloga, a HSLS u takvoj raspravi ne želisudjelovati.
ZAGREB, 11. travnja 2006. (Hina) - U ime Kluba SDP-a Milanka Opačić je u nastavku saborske sjednice pozvala zastupnike da izglasaju nepovjerenje potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, u čemu su ih podržali IDS, HNS i HSP, dok HDZ ocjenjuje da je cijeli slučaj pokrenut iz politikantskih razloga, a HSLS u takvoj raspravi ne želi sudjelovati.

Opačić je navela da traže Polančecovu odgovornost zbog štetne nagodbe u slučaju Liburnija, a i "zbog drugih nagodbi o kojima javnost ništa ne zna".

"Slični dogovori iz 90-ih osiromašili su branitelje, udovice, radnike. Mislili smo da je takvoj politici nakon 2000. došao kraj, međutim, ponovno gledamo isti film", rekla je Opačić i ustvrdila da je riječ o promišljenom djelovanju na štetu hrvatske države i poreznih obveznika.

Napomenula je da do danas nije puno učinjeno kako bi svi odgovorni za štetnu nagodbu s holdinzima u slučaju Liburnija tu odgovornost i snosili.

"Taj slučaj pokrenut je iz politikantskih razloga", ustvrdio je u ime Kluba HDZ-a Luka Bebić.

Dodao je kako nitko ne osporava da je šteta počinjena, ali i upitao zašto ugovore nisu osporili na sudu ako su bili nezakoniti ili ih pak poništili.

Mi priznajemo svoje promašaje, a od vas to nismo vidjeli, rekao je.

Zlatko Kramarić je u ime Kluba HSLS-a ocijenio da rasprava nema smisla ako se ne vjeruje institucijama.

"Sabornica ne može biti sudnica, a ja nisam ni financijski ni pravni stručnjak", rekao je i dodao da HSLS "u tom filmu neće sudjelovati" dok se radi o, kako je rekao, politizaciji teme i polarizaciji u kojoj bi trebale sudjelovati samo najveće stranke.

Damir Kajin (IDS) najavio je IDS-ovu potporu SDP-ovom prijedlogu da se Polančecu iskaže nepovjerenje, i to, kako je rekao, zato da ne padne u zaborav afera oko Liburnije i kako se takva privatizacija više ne bi ponavljala, da se progovori o kuponskoj privatizaciji "kao majci svih privatizacijskih pljački".

IDS-u, kaže, ne znači ništa to što bi se netko u Vladi smijenio, već mu je bitna sudbina opatijske Liburnije i njezinih bivših i sadašnjih zaposlenika.

Za iskazivanje nepovjerenja Polančecu glasovat će i HSP.

"Tu je čitav niz proizvoljnosti zbog kojih ne možete dobiti naše povjerenje", poručio je Polančecu pravaš Tonči Tadić.

Predložio je da Sabor obveže Vladu da u roku od 30 dana izvijesti zastupnike o tijeku sudskih postupaka za poništenje arbitražnih pravorijeka u vezi s kuponskom privatizacijom, o tome što je učinila da ti pravorjeci budu u interesu države, te da otkrije vlasničku strukturu DOM i SN holdinga.

Antun Kapraljević je u ime Kluba HNS-a najavio potporu SDP-ovoj inicijativi i napomenuo da bi je trebali proširiti traženjem odgovornosti za cijelu Vladu jer je Polančec, kako je rekao, za slučaj Liburnija "morao imati blagoslov Vlade".

O nepovjerenju Damiru Polančecu zastupnici će glasovati nakon pojedinačne rasprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙