FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o razvoju obrtništva grada Zagreba

ZAGREB, 10. travnja 2006. (Hina) - Udruženje obrtnika grada Zagreba unarednom će razdoblju, s ciljem daljeg jačanja obrtništva u gradu,svoje aktivnosti usmjeriti ka ostvarivanju boljeg položaja obrtnikazakupnika poslovnih prostora u vlasništvu grada i države, povećanjuzapošljavanja u obrtu te borbi protiv sive ekonomije.
ZAGREB, 10. travnja 2006. (Hina) - Udruženje obrtnika grada Zagreba u narednom će razdoblju, s ciljem daljeg jačanja obrtništva u gradu, svoje aktivnosti usmjeriti ka ostvarivanju boljeg položaja obrtnika zakupnika poslovnih prostora u vlasništvu grada i države, povećanju zapošljavanja u obrtu te borbi protiv sive ekonomije.

Istaknuo je to predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Ivan Obad na današnjem okruglom stolu o razvoju obrtništva.

Obad je također istaknuo važnost usavršavanja i obrazovanja obrtnika i njihovih radnika radi podizanja konkurentnosti i kvalitete proizvoda kao i poticanje obrtništva kroz razvoj poduzetničkih zona.

Govoreći o problematici obrazovanja za potrebe obrtništva podsjetio je kako se iz godine u godinu ponavlja ista priča kod upisa u suficitarna zanimanja, dok je za deficitarna zanimanja sve manji interes.

Tako se onda dešava da se primjerice za fotografe školuje 60 učenika, a potrebe obrtnika iznose svega pet takvih učenika ove godine. Isti je slučaj i sa frizerima, kojih je u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Zagreb 950, a školuje se četiri nova razreda. Istovremeno, u pojedinim djelatnostima nedostaje kadrova kao što su autolimari, strojobravari itd.

Kada je pak riječ o osiguranju poslovnog prostora za tradicionalne obrte zagrebački obrtnici predlažu gradu Zagrebu da u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti osigura poslovni prostor, primjerice u prostoru tržnice Dolac, gdje bi se osigurao prostor za rad različitih tradicionalnih i umjetničkih obrta.

Na skupu je bilo riječi i o nužnosti povezivanja obrtnika u klastere te aktivnostima koje treba poduzeti kako bi se smanjila siva ekonomija i suzbio rad na crno.

Istaknuto je kako suzbijanje sive ekonomije i rada na crno treba biti prioritet te kako bi na razini grada Zagreba trebalo osnovati Povjerenstvo u čijem bi sastavu bili predstavnici socijalnih partnera te Ureda za gospodarstvo, Udruženja obrtnika grada Zagreba i inspekcijskih službi koji bi pripremili mjere i aktivnosti na razini grada za suzbijanje sive ekonomije.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙