FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šafran: 2005. vrlo dinamična i burna godina za obrtništvo

ZAGREB, 4. travnja 2006. (Hina) - Za obrtništvo je prošla godina bilavrlo dinamična i burna, no učinjeni su određeni koraci naprijed kako uorganizaciji komorskog sustava tako i u obrtništvu u cjelini, kazao jepredsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Stjepan Šafran nadanašnjoj Skupštini HOK-a.
ZAGREB, 4. travnja 2006. (Hina) - Za obrtništvo je prošla godina bila vrlo dinamična i burna, no učinjeni su određeni koraci naprijed kako u organizaciji komorskog sustava tako i u obrtništvu u cjelini, kazao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Stjepan Šafran na današnjoj Skupštini HOK-a.

U prošloj su godini, kako je rekao, učinjeni određeni koraci u jačanju međunarodne suradnje, što je posebice značajno u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Obrtništvo se mora dobro pripremiti za ulazak na tržište EU, domaći propisi i zakoni trebaju se uskladiti sa onima u EU, kako bi se u budućnosti olakšalo poslovanje obrtnika.

Prošlu je godinu obilježila i problematika strukovnog obrazovanja, čiji značaj HOK kontinuirano ističe. Dobro strukovno obrazovanje je nužnost, kazao je Šafran te ponovio kako upis u strukovna zanimanja treba pratiti potrebe gospodarstva.

Napredak u obrtništvu je očit i u 2005., otvorene su nove radionice i to najveći dijelom proizvodne, primljeno je 5.000 novih radnika, a ono na čemu treba poraditi je jačanje postojećih radionica, kazao je predsjednik HOK-a. Treba razvijati postojeće radionice i u njima zapošljavati nove djelatnike.

Šafran je upozorio i na problem blokiranih radionica čiji broj iz mjeseca u mjesec raste. Tako je na kraju prošle godine 34.200 radionica bilo blokirano, a dugovanja su im iznosila 3,9 milijardi kuna.

Nužno je stoga pronaći načina kako bi se te radionice izvukle iz blokade o čemu će biti riječi i na sastanku predstavnika HOK-a s ministrom financija Ivanom Šukerom koji je zakazan za 11. travnja.

N današnjoj Skupštini prihvaćen je i prijedlog o povećanju komorskog doprinosa u paušalnom iznosu sa dosadašnjih 15 kuna mjesečno na 18 kuna mjesečno. Iz tih sredstava financirat će se jedinstveni komunikacijski sustav povezivanja udruženja obrtnika, područnih obrtničkih komora i HOK-a, nabava i zamjena kompatibilne informatičke opreme prema Projektu jedinstvenog informatičkog sustava itd.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙