FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski ministar financija negira protekcionizam u bankarstvu

LJUBLJANA/BEČ, 8. travnja (Hina) - Slovenski ministar financijaAndrej Bajuk izjavio je u subotu da u Sloveniji nema protekcionizmakad je riječ o zaštiti slovenskih interesa u bankama, ali da vladamora voditi računa o kontroliranju tog sektora zbog financijskestabilnosti.
LJUBLJANA/BEČ, 8. travnja (Hina) - Slovenski ministar financija Andrej Bajuk izjavio je u subotu da u Sloveniji nema protekcionizma kad je riječ o zaštiti slovenskih interesa u bankama, ali da vlada mora voditi računa o kontroliranju tog sektora zbog financijske stabilnosti.

"Mislim da protekcionizma u Sloveniji nema, pa ni na području bankarstva", reklao je Bajuk za slovensku tiskovnu agenciju STA prigodom sastanka europskih ministara financija u Beču, gdje je bilo riječi i o toj problematici.

Bajuk, kojega u Sloveniji smatraju zagovornikom teze da se stranim bankama ne dopusti da u toku privatizacije preuzmu većinske vlasničke udjele u slovenskim bankama, osobito u najvećoj Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) u kojoj 34 posto ima belgijska korporacija KBC, rekao je da protekcionizam dugoročno šteti, ali da država mora voditi računa o kontroli jer nema povratka natrag nakon što strani vlasnici preuzmu većinski udio u banci.

"Ne smijemo se odreći kontrole dok ne bude jasno kakva će regulativa u tom pogledu biti u Europskoj uniji", ističe Bajuk.

Oni koji u Sloveniji tvrde da Ljubljansku banku ne treba prepustiti u većinsko strano vlasništvo naime često tvrde da u zapadnoj Europi dominira domaće vlasništvo nad bankama, dok u istočnoj i srednjoj Europi sada dominiraju strane zapadne banke i da bi Slovenija morala preuzeti zapadni model kako bi osigurala bankarsku potporu domaćim poduzećima. Bajuk je ustvrdio da su u Sloveniji već prisutne jake strane banke poput Unicredita i Societe Generale, te da je u slovenskom vlasništvu oko 60 posto kapitala u Novoj Ljubljanskoj banci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙