FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žigman: konačni model druge faze privatizacije Ine u svibnju

ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Savjetnici hrvatske Vlade, RBA iMerill Lynch, konačni bi prijedlog modela druge faze privatizacije Inetrebali objaviti u svibnju ove godine, a javna ponuda za 15 postodionica hrvatske naftne industrije trebala bi biti objavljena urujnu.
ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Savjetnici hrvatske Vlade, RBA i Merill Lynch, konačni bi prijedlog modela druge faze privatizacije Ine trebali objaviti u svibnju ove godine, a javna ponuda za 15 posto dionica hrvatske naftne industrije trebala bi biti objavljena u rujnu.

Najavio je to državni tajnik u Ministarstvu financija Ante Žigman na godišnjoj konferenciji Varaždinske burze koja se danas i sutra održava u Puli.

Među ostalim, Žigman je najavio kako bi do kraja ove godine trebao biti dovršen i model privatizacije Croatia osiguranja te je kazao kako je u tijeku procjena mogućnosti spajanja tog osiguravatelja s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB).

Žigman je kazao kako su savjetnici za privatizaciju Ine Vladi već podnijeli nekoliko prijedloga koji su im vraćeni na doradu te kako se konačni model očekuje vjerovatno kroz mjesec dana.

No, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić smatra da, iako je ideja o javnoj ponudi (IPO) dobra, iznos dionica koji će se naći na burzi neće potaknuti razvoj tržišta kapitala.

S obzirom da MOL već drži 25 posto dionica Ine, kaže Tipurić, za očekivati je da će oni i za spomenutih 15 posto pokazati najveći interes. Umjesto toga, smatra Tipurić, Vlada je trebala razmišljati ili o većem paketu dionica ili o izravnom pregovaranju s mirovinskim fondovima koji već sada nemaju dovoljno dionica u koje bi ulagali na domaćem tržištu.

Središnja tema prvog dana godišnje konferencije Varaždinske burze bila je spajanje te i Zagrebačke burze. Tako je direktorica Varaždinske burze Melita Marčeta kazala da su predstavnici dviju burzi do sada uspjeli dogovoriti kako će koordinator projekta spajanja biti Darko Tipurić, pravni savjetnici projekta društva Šavorić i partneri te Žurić i partneri, a revizor PriceWatterhouseCoopers.

No, dodala je kako sada predstoji izrada hodograma i prijedloga dioničarima za skupštine burzi.

Član Nadzornog odbora Zagrebačke burze Ratko Bajakić iz ICF-a je pak istaknuo da su najveći problemi postojećih burzi zastarjela i nekompatibilna informatička platforma kao i činjenica da će u procesu približavanja Hrvatske EU biti nužno dokapitalizirati burze.

Naime, temeljni kapital Zagrebačke burze iznosi 11 milijuna kuna, a Varaždinske četiri milijuna kuna, dok smjernice EU govore o minimalnom temeljnom kapitalu od pet milijuna eura.

(Hina) xrub yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙