FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada imenovala svog arbitra u sporu s HEP-om

LJUBLJANA, 16. ožujka (Hina) - Slovenska vlada imenovala je učetvrtak svog arbitra u arbitražno tijelo koje će presuditi uinvesticijskom sporu koji je protiv nje pokrenula Hrvatskaelektroprivreda (HEP) u vezi s neisporučenom strujom iz nuklearkeKrško.
LJUBLJANA, 16. ožujka (Hina) - Slovenska vlada imenovala je u četvrtak svog arbitra u arbitražno tijelo koje će presuditi u investicijskom sporu koji je protiv nje pokrenula Hrvatska elektroprivreda (HEP) u vezi s neisporučenom strujom iz nuklearke Krško.

Kako je priopćeno, za arbitra je slovenska vlada imenovala Jana Paulssona, Šveđanina koji je sa sadržajem spora upoznat i pristao je predstavljati Sloveniju kao arbitar pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu.

HEP traži nadoknadu za struju neisporučenu od 30. lipnja 2002. do 19 travnja 2003. godine. Riječ je o periodu kad je međudržavni sporazum o nuklearci Krško bio ratificiran, ali isporuke struje nisu bile obnovljene, kako se njime predviđalo. Spor je pokrenut krajem prošle godine, a odštetni zahtjev za neisporučenu struju iznosio je 32 milijuna eura.

Slovenska vlada već je ranije za pravnog zastupnika u sporu bila odabrala odvjetničku kuću Allan and Overy iz Londona. Slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak više je puta zahtjev HEP-a ocijenio neopravdanim, tvrdeći da je u spomenutom razdoblju struja iz nuklearke HEP-u bila nuđena, ali da se on odlučio za kupovinu jeftinije struje iz Slovačke i BiH. Vizjak je najavljivao i mogućnost da Slovenija pred istim tijelom u Washingtonu pokrene arbitražu zbog kako je navodio troškova koje je Slovenija imala s modernizacijom zajedničke nuklearke u kojim (troškovima) Hrvatska nije sudjelovala. Radi se u prvom redu o nabavi novih parogeneratora za nuklearku u vrijeme kad HEP nije dobivao struju Krškog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙