FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Azitromicin najučinkovitiji u liječenju klamidije kod trudnica

NEW YORK, 30. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Studija provedena natrudnicama koje su u trudnoću ušle sa spolno prenosivom bolestiklamidijom, bakterijom sa značajkama virusa, pokazala je da jenajučinkovitiji od svih primijenjenih antibiotika u njihovu liječenjubio onaj širokog spektra na bazi azitromicina, što ga je pod nazivomSumamed razvila i na tržište lansirala hrvatska Pliva, a istodobno tajlijek nije imao znatnog utjecaja na razvoj ploda ili zdravlje majke.
NEW YORK, 30. ožujka 2006. (Hina/Reuters) - Studija provedena na trudnicama koje su u trudnoću ušle sa spolno prenosivom bolesti klamidijom, bakterijom sa značajkama virusa, pokazala je da je najučinkovitiji od svih primijenjenih antibiotika u njihovu liječenju bio onaj širokog spektra na bazi azitromicina, što ga je pod nazivom Sumamed razvila i na tržište lansirala hrvatska Pliva, a istodobno taj lijek nije imao znatnog utjecaja na razvoj ploda ili zdravlje majke.

Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, predvođeni dr. Lisom Rahangdale. Oni su u istraživanje uključili 227 trudnica inficiranih genitalnom klamidijom. Većina (oko 69 posto) ih je primala lijek na bazi azitromicina, 19 posto ih se liječilo eritromicinom, a 9 posto je primalo amoxicilin.

Znanstvenici su ustanovili da je liječenje bilo učinkovito u 97 posto slučajeva u grupi liječenoj azitromicinom, 64 posto u grupi liječenoj eritromicinom i u 95 posto slučajeva u grupi liječenoj amoxicilinom.

Na učinkovitost ovog antibiotika nije djelovala životna dob, rasna pripadnost niti prisutnost neke druge spolno prenosive bolesti kod trudne pacijentice.

"S obzirom na ozbiljne posljedice poput prijevremenog poroda ili perinatane infekcije, vrlo je važno liječiti trudnice najefikasnijim lijekom", smatraju autori testa objavljenog u časopisu Sexually Transmitted Diseases. U tekstu se ističe kako "azitromicin svakako treba biti prvi lijek izbora kod liječenja klamidije tijekom trudnoće".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙