FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uručena priznanja HAU "Osoba dijaloga - osoba godine"

SPLIT, 27. ožujka 2006. (Hina) - Na svečanosti u povijesnoj tvrđaviGripe, sjedištu splitske Hrvatske akademske udruge (HAU) - glas začovjeka, u utorak navečer su izaslaniku Vaclava Havela i književniciVesni Krmpotić uručena Nacionalna priznanja HAU "Osoba dijaloga -osoba godine" za 2004. i 2005. godinu.
SPLIT, 27. ožujka 2006. (Hina) - Na svečanosti u povijesnoj tvrđavi Gripe, sjedištu splitske Hrvatske akademske udruge (HAU) - glas za čovjeka, u utorak navečer su izaslaniku Vaclava Havela i književnici Vesni Krmpotić uručena Nacionalna priznanja HAU "Osoba dijaloga - osoba godine" za 2004. i 2005. godinu.

Budući da je Vaclav Havel, bivši češki predsjednik, disident, pisac i političar zbog bolesti bio spriječen nagradu preuzeti osobno, predsjednik HAU don Ivan Grubišić uručio ju je njegovu izaslaniku istaknuvši pritom kako ta nagrada ide čovjeku koji je svojim radom i javnim djelovanjem na uvjerljiv način širio dijalog i kulturu na međunarodnom planu, čime je zaslužio zahvalnost cijelog čovječanstva.

Priznanje, koje je do sada, uz ostale, dodijeljeno Dalaj Lami, Vladi Gotovcu, biskupu Franji Komarici, imamu Šefku Omerbašiću, akademiku Ivanu Supeku, HAU je utemeljio prije jedanaest godina.

Uručivanje nagrade Havelu prošle je godine odgođeno za ovu, ali ga je bolest ponovno spriječila da ju preuzme, kazao je don Ivan Grubišić dodajući kako vjeruje da će mu zdravlje dopustiti da što prije, ipak, posjeti Split.

Uručujući nagradu Vesni Krmpotić, autorici brojnih knjiga pjesama, lirske proze, romana, priča, putopisa i eseja, predsjednik HAU istaknuo je kako je ona prepoznata zbog svojega dugogodišnjega dosljednog zauzimanja za kulturu slobodna, iskrena i ravnopravna dijaloga na svim razinama, svjedočenja snošljivosti prema svakom ljudskom biću. Vesna Krmpotić, zaključio je, razlike među ljudima u nacionalnosti, kulturi, civilizaciji, religijskoj pripadnosti i bilo čemu drugom smatra bogatstvom i ljepotom te je pravi kozmopolit i građanin svijeta.

Zahvalivši se na uglednom priznanju Vesna Krmpotić je naglasila kako joj je velika čast pridružiti se kao jedanaesta nagrađena velikanima kojima je nagrada ranije pripala, posebno, jer je riječ o osobama kojima se divi i čiji svjetonazor umnogome dijeli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙