FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjeloruska TV - glavni instrument borbe protiv oporbe

MINSK, 27. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Bjeloruska televizija glavno jesredstvo borbe predsjednika Aleksandra Lukašenka protiv oporbe tijekomkampanje za predsjedničke izbore 19. ožujka, te oporbenih prosvjedazbog izbornih nepravilnosti koji su slijedili proteklog tjedna.
MINSK, 27. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Bjeloruska televizija glavno je sredstvo borbe predsjednika Aleksandra Lukašenka protiv oporbe tijekom kampanje za predsjedničke izbore 19. ožujka, te oporbenih prosvjeda zbog izbornih nepravilnosti koji su slijedili proteklog tjedna.

Upravo zato su sudionici subotnjeg skupa u središtu Minska, pod vodstvom oporbenih čelnika Aleksandra Milinkeviča i Aleksandra Kozulina, izvikivali "BT (Bjeloruska televizija) je sramota".

"Dvojica kandidata Milinkevič i Kozulin pozivali su na nerede, na zauzimanje vladinih zgrada i nasilno prisvajanje vlasti a prijetili su i šefu države", na tom mitingu, izvještavala je u nedjelju televizija BT.

BT je osudila i rad vrlo gledane europske televizije Euronews koja je navodno "čitavog dana pozivala bjeloruski narod da se pridruži anarhistima".

Televizija je "jedan od glavnih strojeva koji služe gušenju društva" u Bjelorusiji, kazao je europski diplomat na dužnosti u Minsku.

BT je vodila izbornu kampanju neprekidno emitirajući reportaže na kojima su prikazivani "užasi" ukrajinske Narančaste revolucije i gruzijske Revolucije ruža uz navodno arhivske snimke pljački koje je činila oproba i sve to uz jasna upozorenja kako se to ne smije ponoviti u Bjelorusiji.

U jednoj je reportaži prikazan muškarac kavkaskih crta lica koji je navodno poslan u Bjelorusiju da pripremi "noć dugih noževa". Upravo takav izraz rabio je prije izbora šef tajnih službi (KGB) u Minsku kada je zaprijetio oporbi.

Oporba bjelorusku televiziju naziva i KGB-TV jer BT obilato prikazuje snimke tajnih službi, a prenijela je i ispovijest navodnog zatočenika terorističkog logora u Gruziji u kojemu "američki instruktori" poučavaju polaznike korištenju eksploziva ili trovanju stanovništva onečišćenjem gradskih vodovoda ubacivanjem mrtvih štakora.

"To se čini besmislenim kada dolazite izvana, no učinak je golem na kolektivnu podsvijest, čak i na ljude zdravog razuma", analizira Sergej Pankovski, glavni urednik stranice Našeg stajališta (nmnby.org) na internetu koji postaje sve važnijim medijem u nedostatku neovisne televizije i tiskovina.

Pankovski ističe da BT oporbu prikazuje kao masu bez ikakvih vrijednosnih stavova te su uz snimke oporbenih vođa u drugome planu prikazane hrpe dolara ili eura, a njihove se riječi ne emitiraju u eter, već su pokrivene komentarom najavljivača.

"Bjeloruska oporba zgrće novac stranih sponzora", poručuju najavljivači koji čak prosvjednike na Oktobarskom trgu nazivaju "Revolucijom pedera", a stanovnike upozoravaju neka se ne miješaju s prosvjednicima da ne bi dobili kakvu "zaraznu bolest".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙