FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri vanjskih poslova o budućnosti EU-a

BRUXELLES, 24. ožujka 2006. (Hina) - Usporedno sa sastankom šefovadržava ili vlada 25 zemalja članica EU-a u četvrtak navečer uBruxellesu, odvojeno su se sastali i ministri vanjskih poslova25-orice kako bi raspravljali o budućnosti Europske unije.
BRUXELLES, 24. ožujka 2006. (Hina) - Usporedno sa sastankom šefova država ili vlada 25 zemalja članica EU-a u četvrtak navečer u Bruxellesu, odvojeno su se sastali i ministri vanjskih poslova 25-orice kako bi raspravljali o budućnosti Europske unije.

Ranije je bilo predviđeno da ministri raspravljaju o proširenju, ali je u posljednji trenutak odlučeno o promjeni teme. Prema diplomatskim izvorima, ministri su razgovarali o načinima kako izići iz krize nastale odbacivanjem europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

Pitanje europskog ustava izravno je povezano i s daljnjim proširenjem EU-a, jer je Sporazum iz Nice, na kojem funkcionira današnja EU, predviđen za najviše 27 članica, koliko će ih biti nakon ulaska Bugarske i Rumunjske.

Nakon odbacivanja ustava u dvjema članicama, EU je na summitu u lipnju prošle godine zaključio da je potrebno "vrijeme razmišljanja", kako bi se vidjelo što dalje s tim dokumentom.

Prema diplomatskom izvoru iz jedne zemlje članice, ministri su se u četvrtak dogovorili da se ponovno sastanu na neformalnom sastanku u drugoj polovici travnja kako bi pripremili zaključke za lipanjski summit, na kojem će budućnost EU-a i proširenje biti jedna od glavnih tema.

Prema diplomatskim izvorima, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je u raspravi rekao, pozivajući se na Sporazum iz Nice, da EU ne može ne primiti neku zemlju kandidatkinju kada ona ispuni sve kriterije, a francuski šef diplomacije mu je replicirao da je za daljnje proširenje potrebno imati odgovarajuće institucije.

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u četvrtak sudjelovao na sastanku Europske pučke stranke, izjavio je da proces pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji je tehničke naravi, nije u suprotnosti s raspravom unutar EU-a o njezinoj budućnosti. Sanader je izrazio nadu da će EU riješiti svoje institucionalne probleme dok Hrvatska završi pregovore, tako da neće biti prepreka za njezin ulazak u punopravno članstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙