FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić razgovarao sa češkim ministrom kulture Jandakom

ZAGREB, 14. ožujka 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić danasje održao radni sastanak s češkim ministrom kulture VitezslavomJandakom koji je u dvodnevnu službenom posjetu Hrvatskoj.
ZAGREB, 14. ožujka 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić danas je održao radni sastanak s češkim ministrom kulture Vitezslavom Jandakom koji je u dvodnevnu službenom posjetu Hrvatskoj.

Sva područja rada dvaju ministarstava potanko su uspoređena, a posebno je važno što je, kako je priopćeno iz Ministarstva kulture, postignut dogovor o konkretnoj suradnji hrvatskih i čeških konzervatora i restauratora.

Na radnom sastanku razgovaralo se o novom Programu kulturne suradnje od 2006. do 2008., koji će se biti potpisan idući mjesec, i koji će organizatorima kulturnih događaja omogućiti dugoročno planiranje i olakšati provedbu projekata.

Češki ministar Vitezslav Jandak ocijenio je da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri te izrazio zadovoljstvo bogatom kulturnom suradnjom koja će biti još jača. Posebno ga je zanimalo uvođenje spomeničke rente, ali i model suradnje s vjerskim zajednicama, koji će iznijeti, kako je rekao, kolegama u češkoj vladi.

Na sastanku je rečeno kako je od 2000. do 2005., uz potporu Ministarstva kulture, ostvareno 65 programa razmjene u različitim područjima kulture, najčešće na međunarodnim glazbeno-scenskim priredbama.

Zadnjih se godina vrlo uspješno predstavlja hrvatski film na međunarodnim filmskim festivalima u Češkoj, a vrlo je živa i izložbena aktivnost. Tako će se od 25. travnja do 3. rujna Hrvatska predstaviti u Pragu izložbom "Secesija u Hrvatskoj", koja obuhvaća petstotinjak najvrjednijih izložaka, a ostvaruje se na temelju međudržavnog Programa kulturne suradnje. Bit će to, nakon retrospektive Vlahe Bukovca u Pragu 2001. drugi veliki projekt u području muzejsko-galerijske suradnje, podsjetio je ministar Biškupić. Osim toga dogovoreno je da se i izložba "Suvremeni hrvatski crtež" postavi u Pragu.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙