FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primorac u službenu posjetu Japanu

ZAGREB/TOKIO, 7. ožujka 2006. (Hina) -
ZAGREB/TOKIO, 7. ožujka 2006. (Hina) -

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac od 5. do 9. ožujka na poziv japanskog ministra obrazovanja, kulture, športa, znanosti i tehnologije Kenjija Kosake boravi u službenu posjetu Japanu, priopćeno je danas iz MZOŠ-a.

Ministar Primorac danas je po mjesnom vremenu u Tokiju razgovarao u japanskom Ministarstvu o mogućnostima proširenja suradnje dviju zemalja u znanosti, obrazovanju i tehnologiji, hrvatskim nastojanjima da se unaprijedi sustav obrazovanja te o promjenama u pristupu financiranju znanstvenih i tehnoloških projekata.

Izmijenjena su iskustva o suradnji znanosti i gospodarstva, pri čemu je istaknuto da je svojedobno Japan imao teškoća zbog nepovezanosti znanosti, akademskih ustanova i industrije. Da bi to prevladao, Japan je osnovao Savjet za suradnju industrije, akademskih ustanova i državne uprave, koji ima dva cilja - stalnu međusobnu razmjenu korisnih informacija te povezivanje industrije i znanosti.

Primorac je naglasio da je upravo to jedna od glavnih aktivnosti Ministarstva u sljedećem razdoblju te zamolio japanskog kolegu za mogućnost primjene japanskih iskustava. Obostrano je naglašena želja za jačanjem bilateralne suradnje, pogotovo u području znanosti. Kao prvi korak u tim nastojanjima danas su Pismo namjere o izradbi programa zajedničkih istraživačkih projekata i specijaliziranih seminara potpisali Primorac i predsjednik Japanske agencije za promociju znanosti Ono Motoyuki. To je središnja japanska ustanova za financiranje istraživačkih projekata i međunarodnu suradnju s oko milijardu i pol milijuna dolara godišnjeg proračuna.

Primorac je predložio japanskim kolegama da razmotre mogućnost otvaranja regionalnog ureda te agencije u Zagrebu što je primljeno s velikim zanimanjem.

Hrvatskoga ministra danas je s članovima izaslanstva primio član japanskoga parlamenta Koji Omi, koji je pozvao Primorca da održi predavanje na forumu "Science and Technology in Society" u Kyotu od 10. do 12. rujna. Poziv na taj ugledni skup, na kojem sudjeluju ministri znanosti iz cijelog svijeta, veliko je priznanje Hrvatskoj, ističu u MZOŠ-u.

Primorac se danas susreo i s državnim ministrom za znanstvenu i tehnološku politiku Iwaom Matsudom, koji je predstavio ciljeve japanske politike u znanosti i tehnologiji od 2006. do 2010. Izrazivši želju za unaprjeđenjem suradnje, Matsuda je predložio da se suradnja uskoro konkretizira, poglavito razmjenama znanstvenika koje bi uključivale duže boravke i sve moguće oblike prijenosa iskustava.

Primorac će sutra posjetiti tokijsko Sveučilište, razgovorat s predsjednikom Japanskoga nogometnog saveza, a navečer će gostovati u emisiji TV ASAHI.

Ministar Primorac službeni boravak u Japanu počeo je posjetom Sveučilištu u Kyotu. Predsjednik Sveučilišta Kazuo Oike tom je prigodom hrvatskom ministru predstavio reforme na tom uglednom i jednom od najstarijih japanskih sveučilišta, poznatom po najvećem broju nobelovaca. Izrazio je i spremnost za potpisivanjem sporazuma o suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Primorac se u Kyotu susreo i s dobitnikom Nobelove nagrade za kemiju Koichijem Tanakom.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙