FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICJ: Pravni zastupnici BiH fokusirat će se na Srebrenicu

DEN HAAG, 28. veljače 2006. (Hina) - Pokolj Bošnjaka u Srebrenici1995., najteži ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata, bitće jedna od točaka na koju će se fokusirati pravni zastupnici BiHdokazujući pred Međunarodnom sudom pravde (ICJ) odgovornost Srbije iCrne Gore za genocid, pokazao je nastavak rasprave u utorak.
DEN HAAG, 28. veljače 2006. (Hina) - Pokolj Bošnjaka u Srebrenici 1995., najteži ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata, bit će jedna od točaka na koju će se fokusirati pravni zastupnici BiH dokazujući pred Međunarodnom sudom pravde (ICJ) odgovornost Srbije i Crne Gore za genocid, pokazao je nastavak rasprave u utorak.

Američki stručnjak za međunarodno pravo Thomas Franck u utorak je, kao zastupnik BiH u pred ICJ-em, kazao kako je dokazano da je u Srebrenici u srpnju 1995. ubijeno između 7.000 i 8.000 Bošnjaka, te najavio da će kao dokaz sudjelovanja postrojbi iz Srbije u tim masovnim pogubljenjima u sudnici biti prikazan video snimak na kojem "Škorpioni" likvidiraju zarobljenike.

Paravojna postrojba "Škorpioni" sudjelovala je u pokolju u Srebrenici pod okriljem MUP-a Srbije, a po riječima Francka, snimka na kojoj ubijaju Bošnjake je "vizualni dokaz genocida".

Franck je potvrdio da će predstavnici BiH kao dokaze pred ICJ-om koristiti svjedočenja i činjenice utvrđene u procesima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u čije je dvije pravomoćne presude pokolj u Srebrenici već okvalificiran kao zločin genocida. Sucima se požalio da su zastupnicima BiH nedostupni dokazi koji se nalaze u posjedu vlasti u Beogradu.

Tužbu za genocid protiv tadašnje SR Jugoslavije, BiH je podnijela 20. ožujka 1993., u jeku rata, pozivajući ICJ kao najviše sudsko tijelo UN-a da ujedno naloži Beogradu poduzimanje mjera kako bi se zaustavilo etničko čišćenje nesrpskog stanovništva BiH.

ICJ je nedugo nakon toga, 8. travnja 1993., izdao nalog kojim je tražio da SRJ "odmah poduzme sve…da spriječi počinjenje zločina genocida", no Beograd je nalog ignorirao a najteži zločini u BiH, uključujući i pokolj u Srebrenici, tek su slijedili.

Pravni zastupnici BiH su se sada, 13 godina kasnije, na početku glavne rasprave našli u situaciji da tužbu dokazuju zločinima koji su se dogodili naknadno, što pravni stručnjaci smatraju upitnim.

Predvidjevši da će BiH nastojati uvesti u postupak i kasnija ratna događanja te tražiti da se rat promatra kao cjelina, hrvatski stručnjak za međunarodno pravo Ivo Josipović kazao je u intervjuu za Hinu da ''tek treba vidjeti kako će na to reagirati Sud''.

Pokolj u Srebrenici, ''sigurno je najuvjerljiviji argument o postojanju genocida, jer mu je i ICTY dao takvu kvalifikaciju'', dodao je.

Iznošenje argumenata za tužbu BiH nastavlja se do utorka 7. ožujka, nakon čega će zastupnici SCG imati na raspolaganju sedam dana za protuargumente.

Od 17. do 28. ožujka 15 sudaca ICJ saslušat će iskaze vještaka i svjedoka jedne i druge strane, o čemu će prema kodeksu koji su potpisali, novinari moći izvijestiti tek na kraju tog dijela postupka, 28. ožujka.

U razdoblju od 18. travnja do 9. svibnja bit će održan drugi krug iznošenja argumenata dviju strana, s kojim će završiti glavna rasprava. Presuda u prvom sporu pred ICJ-om koji se odonosi na kršenje Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. očekuje se do kraja ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙