FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muškarci su u Rusiji slabiji spol

MOSKVA, 16. veljače 2006. (Hina/AFP) - Ruski znanstvenici pozvali su usrijedu Ruskinje da "štite" svoje muškarce koji su postali "slabijispol" kao posljedica ratova i društvenih i ekoloških kataklizmiprošlog stoljeća u Rusiji.
MOSKVA, 16. veljače 2006. (Hina/AFP) - Ruski znanstvenici pozvali su u srijedu Ruskinje da "štite" svoje muškarce koji su postali "slabiji spol" kao posljedica ratova i društvenih i ekoloških kataklizmi prošlog stoljeća u Rusiji.

"Muškarci su slabiji spol i osjetljiviji su na promjene okoliša", upozorio je ruski seksolog Igor Kon na konferenciji za novinare.

"Posvuda u svijetu sterilnost muškaraca je u porastu, zdravlje muškaraca se pogoršava. Cijeli svijet poduzima mjere, ali ne i Rusija", žali profesor iz Ruske akademije znanosti.

"Tijekom cijelog 20. stoljeća Rusija je patila od nedostatka muškoga stanovništva, posebice nakon dva svjetska rata", naglasio je Anatolij Viševski, direktor demografskog istraživačkog centra.

"I danas smrtnost muškaraca u Rusiji znantno nadilazi smrtnost žena, kao i muškaraca u Europi, SAD-u i u Japanu", rekao je Viševski.

"U Rusiji smrtnost često nije povezana s bolestima, nego s nesrećama, ubojstvima i samoubojstvima. Glavni uzroci tih smrti su alkoholizam i socijalni problemi", objasnio je znanstvenik.

Rusi su suočeni i s teškim "psihološkim" problemima. Dok se muškarac na zapadu lakše prihvaća baviti s djecom i kućom ako doživi profesionalni poraz, Rus, naučen na ulogu oca obitelji, u toj situaciji može "pasti u alkoholizam i početi terorizirati bližnje", naglasio je Kon.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Rusiji 2002. Ruskinje su brojnije od muškaraca: na 1.000 muškaraca ima 1.147 žena.

Životni vijek Rusa ne prelazi 58 godina (što je 16 manje nego na Zapadu), a žena 72 godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙