FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 9. veljače

ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak, 9. veljače.
ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 9. veljače.

BRDO PRI KRANJU - Počinje dvodnevni posjet Sloveniji europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Prvog dana posjeta predviđen je njegov susret s ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, s kojim će u petak održati zajedničku konferenciju za novinare. Rehn će se tijekom posjeta susresti i sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i predsjednikom države Janezom Drnovšekom, a posjetit će i slovenski parlament. Uoči posjeta Rehn je izjavio da Europska komisija ne može biti sudac u pograničnom sporu Slovenije i Hrvatske i da se to pitanje mora rješavati bilateralno.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću pred ICTY-em.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka optužbe na suđenju bivšem čelniku pobunjenih Srba u RH Milanu Martiću pred ICTY-em.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush sastaje se predsjednikom Poljske Lechom Kaczynskim.

RAMALLAH - Inauguralna sjednica novog saziva palestinskog parlamenta na kojoj bi trebao biti izabran predsjednik parlamenta, a zastupnici bi trebali odlučiti i o tome kad će palestinski predsjednik Mahmud Abas imenovati vladu. Većinu u parlamentu imaju zastupnici radikalnog Hamasa.

BRATISLAVA - Najavljeno glasovanje u slovačkom parlamentu o prijevremenim izborima nakon izlaska kršćanskih demokrata iz koalicijske vlade

MADRID - U sklopu posjeta Španjolskoj, ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi se sastati sa španjolskim premijerom Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom

BAGDAD - Vrhunac svetkovanja najvažnijeg praznika šijitskih muslimana Ašure. Iračke vlasti su najavile izrazito pojačanu policijsku i vojnu kontrolu, jer je proteklih godina bilo nasilja, osobito napada sunitskih radikala na šijitske vjernike. Ašurom šijiti obilježavaju godišnjicu smrti unuka proroka Muhameda, imama Huseina, ubijenog godine 680. u bitki kod Karbale. Njegova je smrt uzrokovala raskol islama na sunitsku i šijitsku vjersku struju

VATIKAN - Papa Benedikt XVI u audijenciju prima američku prvu damu Lauru Bush, suprugu predsjednika George W. Busha

BERLIN - Otvaranje Međunarodnog filmskog festivala Berlinala, u sklopu kojeg će biti prikazano 26 filmova, od kojih 19 u natjecateljskom dijelu. Na kraju festivala dodijelit će se Zlatni i Srebrni medvjed u kategorijama za najboljeg redatelja i u glumačkim kategorijama. Na festivalu će biti prikazan i film "Grbavica" bosanskohercegovačke redateljice Jasmine Žbanić u kojem glumi i hrvatski glumac Leon Lučev. To je film o samohranoj majci koja taji kćeri da je plod ratnih silovanja. U "Grbavici", u čijem je nastajanju sudjelovao i Jadran film, glume i hrvatski glumci Semka Sokolović Bertok i Dejan Aćimović, a jedan od koproducenata je Igor Krpan (do 19.02.)

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Duška Gerić Koren, Sonja Djerasimović

Večer: Srđan Baković

Tel.: **385-1-4808645

Fax.: **385-1-4808822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙