FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Rueuetel: Nema prepreka za intenziviranje suradnje između RH i Estonije

ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Estonija i Hrvatska dvije suprijateljske zemlje i nema prepreka za daljnji razvoj bilateralnesuradnje, ocijenili su u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednikStjepan Mesić i njegov estonski kolega Arnold Rueuetel.
ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Estonija i Hrvatska dvije su prijateljske zemlje i nema prepreka za daljnji razvoj bilateralne suradnje, ocijenili su u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov estonski kolega Arnold Rueuetel.

"Želim na početku istaknuti da su naši odnosi prijateljski i da smo utvrdili da ne postoje prepreke da i u bilateralnim i u regionalnim, ali i u drugim europskim te međunarodnim pitanjima intenziviramo našu suradnju", rekao je Mesić u izjavi za novinare nakon susreta s Rueuetelom, prvim estonskim predsjednikom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

On je podsjetio da je Estonija bila među prvim državama koje su priznale Hrvatsku.

Ta je baltička zemlja već dvije godine članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i u potpunosti podržava približavanje Hrvatske EU i NATO-u. Njezina iskustva na tom području zanimljiva su Hrvatskoj. S tim u svezi, Mesić je naglasio da je "formula individualni pristup i regionalna suradnja uspjela u Estoniji. To je pristup koji zagovaramo i mi u Hrvatskoj."

Estonsko gospodarstvo danas pokazuje vrlo dobre rezultate, nastavio je Mesić, a za Hrvatsku je to dobar primjer kako i mala tranzicijska gospodarstva mogu biti investicijski privlačna, europski integrirana i socijalno održiva.

Budući da je Estonija kao i Hrvatska pomorska zemlja s više od tisuću otoka i na tom području se mogu nastaviti razmjenjivati specifična iskustva.

"Još nedavno Baltik i jugoistok Europe bile su rubne i pomalo izolirane točke europskih procesa. Danas sam s predsjednikom Rueuetelom naznačio interes i za višestrukim povezivanjem 'hladnog i toplog europskog mora'".

"Ako razvijemo prometne i energetske pravce, a o nekima smo danas raspravljali, mislim da koristi mogu imati obje države kao i naše regije", rekao je Mesić. U tom pogledu dvojica predsjednika pozdravili su planiranu uspostavu redovne zračne linije Tallin-Dubrovnik.

"Mi pregovaramo o tome i namjera nam je i plan da se izravna zračna veza uspostavi do kraja travnja", kazao je estonski predsjednik.

Rueuetel i Mesić su se složili da će brojno estonsko gospodarsko izaslanstvo koje je doputovalo u Hrvatsku omogućiti produbljivanje i daljni razvoj suradnje između dviju zemalja.

"Estonija pruža punu potporu Hrvatskoj kao jednoj od najuspješnijih zemalja u regiji koja zaista može ostvariti svoje ciljeve", rekao je Rueuetel.

Estonskog predsjednika također su primili premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙